Novi model „fijata“ mogao bi da se proizvodi u Kragujevcu

Markione demantovao navode da je planirana prodaja delova kompanije

Kompanija „Fijat Krajsler“ uskoro će lansirati novi model automobila koji bi trebalo da predstavlja naslednika modela „grande punto“ i koji bi mogao da se proizvodi u Kragujevcu.

Predsednik „Fijat Krajsler automobila“ Serđo Markione rekao je da će kompanija odluku o proizvodnji novog modela u Kragujevcu saopštiti 1. juna. Tad je planirano da kompanija objavi petogodišnji plan poslovanja, piše danas „Blic“.

Taj novi plan poslovanja, koji obuhvata period od 2018. do 2022. godine, biće zvanično objavljen na godišnjicu Markioneovog rukovođenja ovom kompanijom, koje traje od 2004. godine. Kako je Markione najavio, plan će biti predstavljen u italijanskom gradu Baloku, gde se nalazi probna staza italijansko-američke kompanije, a njim bi trebalo da bude predviđeno da li će se u Kragujevcu i dalje proizvoditi samo „fijat 500L“ ili će fabrika u tom gradu dobiti još jedan model.

Prema nezvaničnim informacijama italijanskih medija, među kojima je i list „La Republika“, FCA planira da u proizvodnju uvede dva nova SUV modela, jedan manji i jedan veći i automobil koji bi nasledio „grande punta“ kome ističe rok jer je u prodaji već 13 godina.

„Fijat“ je u Brazilu već proizveo naslednika „punta“ pod specijalnim imenom za južnoameričko tržište – „argo“. Međutim, italijanskoj kompaniji se ne isplati da takav model transportuje iz Latinske Amerike u Evropu, zbog čega bi realna odluka menadžmenta iz Torina bila da upravo u Kragujevcu napravi novi model „grande punta“ i plasira ga na tržište Starog kontinenta.

Markione se pohvalio dobrom poslovnom godinom za FCA, navodeći da je profit kompanije gotovo udvostručen, dok su dugovanja prepolovljena. On je, kako se navodi, rekao da je profit FCA u 2017. bio 3,5 milijardi evra, dok je prodato 4,74 miliona automobila, te je tako FCA četvrtu godinu zaredom završila poslujući sa profitom.

Markione je demantovao navode koji su se nedavno pojavili u javnosti da firma planira da proda delove kompanije i istakao da ona ne traži potencijalnog partnera.

Izvor: Tanjung

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *