Muzeji

Narodni muzej

Kragujevac, narodni muzej

Adresa: Vuka Karadžića 1, Telefon: +381 34 33 33 12
E-mail: muzejkg@gmail.com  Web: www.muzej.org.rs
Radno vreme: 9,00 – 17,00h Subotom: 9,00 – 14,00h Nedeljom: 10,00 – 14,00h
Ulaznice se plaćaju.
—————————————————————————————
Začeci muzejskog rada u Kragujevcu mogu da se vežu za prvu polovinu XIX veka. Knez Miloš je počeo da formira svoju zbirku slika juna 1823. godine kada je dobio na poklon prvu umetničku sliku. Današnji Narodni muzej u Kragujevcu osnovan je 1949. godine.
Delatnost muzeja obavlja se u objektima: Amidžin konak, Konak kneza Mihaila, Umetnička galerija, Kuća Ljubice Filipović, Kuća prote Miloja Barjaktarovića, spomen kući u Dulenima i Grošnici i Modernoj galeriji. Muzej poseduje odeljenja za arheologiju, etnografiju, istoriju Kragujevca i Šumadije i likovnu umetnost. U arheološkom odeljenju se čuva više od 10.000 inventarisanih i preko 100.000 predmeta studijskog

 

Muzej „Stara livnica“

muzej-stara-livnica-04Adresa: Trg Topolivaca 4, Telefon: +381 34 33 77 86
Radno vreme: 7,00 – 15,00h (radnim danom)
Ulaz je slobodan.
—————————————————————————————
Muzej Stara livnica je smešten u objektu nekadašnje Topolivnice iz 1882. godine. To je najstariji sačuvani deo vojne fabrike i Vojno – zanatlijske škole, prve te vrste u kneževini Srbiji. Osnovan je 1953. godine. Muzej se nalazi u sastavu fabrike Zastava oružje. Zgrada je istorijski spomenik i pod zaštitom je države kao kulturno dobro. Poseduje zbirke oružja i opreme, mašina i alata, arhivske građe, fotografija, likovnih predmeta i zbirku ordenja, pečata, pehara i medalja, ukupno oko 5.800 predmeta.
Stalna postavka muzeja prati istorijat kragujevačke vojne fabrike, od njenog osnivanja 1853. godine do 1973. godine, kao i izložbu modernijeg naoružanja. Muzej poseduje značajne raritete kao što su čuvena puška Mauser – Milovanović M 1880 (tzv. Kokinka), zatim njena poboljšana verzija iz 1907. godine sa magacinom od 5 metaka – Mauser – Milovanović – Đurić itd. Tu su i retki primerci ovde prepravljanih pušaka strane proizvodnje. Izloženo je i trofejno oruđe iz Prvog i Drugog svetskog rata, zatim foto i arhivski materijal koji hronološki prati istoriju fabrike, ali koji zadire i u priču o gradu. Prikazani su i civilni proizvodi fabrike, proizvodi vojne opreme, programi Sedlarnice, Instrumentarnice… Prikazan je proizvodni program vojne fabrike između dva svetska rata, a posle Drugog svetskog rata proizvodnja se nastavlja i okreće programu artiljerijskog oruđa i oružja. Postavka obuhvata i program lovačkog i sportskog oružja čiji su primerci izloženi u muzeju.

 

Muzej „21. oktobar“

kragujevac-_muzej_21_oktobarAdresa: Desankin venac bb
Telefon: +381 34 33 56 07, Vodička služba +381 33 56 07
Web: www.spomenpark.com
Radno vreme: 8,00 – 15,00h (do aprila), 8,00 – 18,00h (od aprila do septembra)
Subotom i nedeljom: 8,00 – 15,00h. Ulaznice se plaćaju.
—————————————————————————————
Na ulazu u Spomen park podignuta je impozantna zgrada Muzeja „21. oktobar“ u čijoj je arhitekturi naglašena simbolika kragujevačke tragedije. Zidajući trideset kula bez prozora i vrata arhitekte Ivan Antić i Ivanka Raspopović imali su nameru da pokažu bezizlaznost nenaoružanih građana ispred mitraljeskih cevi. Crvena cigla asocira na prolivenu krv, trideset tri kupole – trideset masovnih grobnica u Spomen parku i tri u obližnjim naseljima, a providne piramide od pleksiglasa na njihovim vrhovima predstavljaju poslednji pogled žrtava uperen ka nebu. Osnova muzeja je urađena u obliku krsta, opštehrišćanskog simbola stradanja.
U muzeju se čuvaju potresni dokumenti vezani za 21. oktobar 1941. godine od kojih su najtragičnije poruke streljanih građana napisane u poslednjim trenucima života, dokumenti i fotografije nađene kod njih. Od umetničkih dela u muzeju ističe se ciklus od 27 slika Petra Lubarde pod nazivom „Dosta krvi, dosta ubijanja“. Ispred zgrade Muzeja, na travnjaku, i ispred njegovog ulaza nalaze se dve skulpture od bronze, poklon novosadskog vajara Jovana Soldatovića Kragujevcu: Suđaje i Čovek bez iluzija.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram