KAKO JE NIKOLA TESLA TRENIRAO MOZAK: Saznajte koje su to 3 navike najvećeg genija svih vremena!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali što je doprinelo tome?

Postoje li „trikovi“ kojima se veliki inovator trudio povećati svoju produktivnost i možemo li i mi da ih primenimo kako bismo postali uspešniji?

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je pored toga njegovo ime oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Poslednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta.

Stranica lifehacker.com sastavila je popis navika kojima je Tesla uspeo buit neprikosnoveni inovator.

Stranica navodi da je Tesla imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

1. Dobro razmislite pre nego što nešto učinite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji.

Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačan proizvod.

Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces: „Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim sa konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti.

Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici.

Veliki naučnik nije rođen sa ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga, navodi lifehacker.com.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka“ trenutaka imao upravo tokom njih.

Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata: „Um je oštriji ii koncentriraniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakav veliki laboratoriju.

Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam štete kreativnom umu. Budite sami, to je tajna pronalazača, budite sami, tada se ideje rađaju „, tvrdio je Tesla.

Izvor: (dnevno.rs/uredio:NSP)

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial