ZA OVO TREBA IMATI HRABROSTI I JAKU VERU: Ovako izgleda BOGOJAVLJENJE u Rusiji na MINUS 55, pogledajte kako tamo PLIVAJU za ČASNI KRST

Bogojavljenje je jedan od glavnih praznika koji slave pravoslavni hrišćani 19. januara i posvećen je danu kada je Jovan Krstitelj, u vodi reke Jordan krstio Isusa Hrista. Određeni običaji i tradicija u vezi sa ovim praznikom u Rusiji, preživeli su još od davnina pa do današnjih dana.

Tradicionalno se svetila voda, a nije bilo važno da li je to voda iz crkve ili bunara i izvora. Ako bi bila u pitanju reka, narod bi bušio rupu u ledu, odnosno pravio takozvani „prorub“, posle čega bi sveštenik svetio vodu u reci, spuštajući tom prilikom krst u vodu.

vo je istočnosibirsko selo Ojmjakon, jedno od najhladnijih mesta na planeti. Temperatura vazduha oko praznika Bogojavljenje spušta do 55. podeoka u minusu na skali Celzijusa. Ali mraz ni decu nije uplašio.

U modernoj Rusiji, obeležavanje velikog praznika, Ruska pravoslavna crkva organizuje uz pomoć nadležnih državnih institucija poput Ministarstva za vanredne situacije.

Vernici se zato pozivaju da u osveštanu ledenu vodu, zaranjaju samo na onim mestima, koja su za to predviđena i gde dežuraju stručnjaci nadležnih službi. Običaj je da vernik tru puta zaroni u ledenu vodu i time sa sebe skine sve grehe.

Svake godine se više od milion vernika se tokom Bogojavljenske noći spusti u ledeni prorub povodom velikom praznika.

Velika tajna ljudi koji plivaju za Časni krst: OVDE pogledajte zašto im nije hladno i šta svi rade pre nego što skoče u vodu!

Izvor: Beogradin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link