U SVAKOJ SMOKVI JE JEDNA OSA: Da li ste znali ovu neverovatnu činjenicu?

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Iako se smokva često naziva caricom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cveća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan i zastrašujuć.

Naučnici objašnjavaju kako su smokve izokrenuti cvetovi, a smokvino drvo ne cveta kao jabuka ili breskve.

Njeni cvetovi cvetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozreva u voće koje jedemo, a ono nije samo jedna voćka, već njihov skup.

Ali to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene.

Budući da cvetaju iznutra, potreban im je specijalan proces oprašivanja jer ne mogu da se pouzdaju u pčele i vetar, a tu nastupaju smokvine ose. Smokva ne može preživeti bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu živeti bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu.

Ženka ose ulazi u mušku smokvu (usput rečeno, ne jedemo muške smokve). Krila ženke ose i njena ticala se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđu, ne mogu da izađu.

Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija da oplode ženke, tehnički njihove sestre prokopaju tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći pelud.

Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, a koliko god to tužno zvučalo nužno je u procesu stavranja ukusne smokve, ali vegani bi nakon tog saznanja trebalo još jednom da razmisle  da li će je i dalje konzumirati.

smok

Foto Profimedia

Izvor: Express.hr

 

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram