Srećna pravoslavna Nova godina!

Spread the love

Julijanska Nova godina (najčešće kod Srba: Srpska Nova godina, a kod ostalih Stara Nova godina ili Pravoslavna Nova godina) je praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru.

Iako nije zvanična Nova godina, Srpska Nova godina se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija…

Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima, u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice, u Škotskoj (Edinburški ‘Am Bothan’)…

Želimo vam da vas ne boli ono što vas je bolelo, a da vas voli ono što vas nije volelo – kako je to jednom lepo rekao Duško Radović. Hvala vam što je Kragujevčani deo vašeg života i nadamo se da će tako i ostati u 2022. godini.
 
Dragi naši, srećna vam, zdrava i vesela bila srpska Nova  2022 godina. Neka vam se ostvare sve želje, planovi i nade…
 
Hvala vam što ste nam u 2021. ostali verni, delili sa nama i dobro i zlo, javljali nam lepe i one manje lepe vesti. I hvala, pre svega, što ste nam dopustili da budemo deo vaših života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.