SPAVAMO NA SMENU, ALI SU NAM SRCA PUNA“ KRAGUJEVČANI: Oborili rekord u 2016. rođeno NAJVIŠE BEBA „

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Decu smo čekali pet godina, i na svoju krsnu slavu Đurđic dobili smo trojke… Dva sina i ćerku. Sada nam nema sna, dežuramo po celu noć, ali smo presrećni, pričaju Darko i Slađana Milosavljević, nezvanični kapiteni kragujevačkog „bebi drim tima“, koji je u 2016. godini postavio rekord u bebama.

Foto: N. Raus / RAS Srbija
Majka Slađana zaplakala od sreće kad ih je prvi put videla

U centru Šumadije je prošle godine rođeno najviše beba posle 1993. godine. Na svet je došla 2.531 beba. Devojčica je bilo 1.220, a dečaka nešto više – 1.311. Dva puta su rođene trojke, a bilo je čak 44 blizanaca. Blizanci Stevan, Mateja i Helena su jedni od njih.

– Srećan dan je bio za nas 19. novembar. Prvo se rodio Stevan, posle par minuta Mateja, i odmah je na svet stigla i Helena… Sve se događalo oko 21 sat i bilo je završeno za 30 minuta. Veće radosti nemamo, jer smo to dugo čekali. U braku smo pet godina, pokušavali smo sve, išli po lekarima, i rekli su nam da smo zdravi. Odlučili smo se na odlazak na vantelesnu oplodnju, i uspeli smo iz prvog puta. Nije lako sa troje dece, borba je neprestana. Spavamo na smenu, i žena i ja. Jedva sastavimo tri sata sna… Ali, srca su nam puna, priča ponosni otac Darko.

Foto: N. Raus / RAS Srbija
Mališani ispunili dom Milosavljevića

U jednosobnom stanu, u kojem žive sa bakom, sada prabakom, ovaj par čuva tri bebe. Uče se roditeljskim veštinama. Dečica imaju mesec i po dana. U njihovoj sobi su tri dečja kreveca i jedan za „dežurnu službu“ – za roditelje. Jedna beba plače, gladna je, dok tata mućka flašicu sa mlekom, druga beba je crvena u licu. Znači da kaki… Majka trči i menja pelene. Treće miruje, ali nakratko. Odjednom tišina, a onda kreće hor… Uzbuna, svi su na nogama… Otac drži jednog sina u naručju, majka i sina i kći. Ljuljanje, nunanje, pesmice… Da se umire. Pa sve onda ponovo… Baka, a sada i prabaka Stanika trči, pomaže koliko može. Osmeh sa lica ne skida… Majka ređa decu na trosed, gleda šta kome treba. Jedan je gladan, drugog presvlači, ćerkica je zaspala…

– Kada sam čula da ću da rodim trojke, nije mi bilo svejedno. Uplašila sam se. Ali, pošto sam ih rodila, i zajedno videla, suze od radosti i sreće nisam mogla da zaustavim. Sada ih čuvamo, mada nije lako. Ali se sve promenilo. Savetujem svim mladim ljudima da ne čekaju da im se u životu sve kockice sklope, pa da tek onda odluče da stvaraju potomstvo. Deca su najveće blago, a sve ostalo je nebitno u odnosu na njih. Ceo život nam se promenio, i svi nam pomažu koliko mogu. Muž i ja radimo kod privatnika. Imamo mnogo obaveza. Ali, uskladiće se sve to. Imamo naša tri srca, tri anđela – priča majka Slađana, koja ima 34 godine.

Foto: N. Raus / RAS Srbija
Bebi drim tim: Stevan, Mateja i Helena

Darko kaže da „država izdvaja novac za roditelje, ali je to jednokratno, i nedovoljno je“.

– Evo, nama jedna kutijica hrane od 800 grama košta 1.400 dinara. Oni to popiju za dan. Ostalo je dodatni trošak. Pelene, benkice, i sve što je još potrebno. Da nema bake, deke, tetke, i komšiluka koji je tu da pomogne kada je najteže, teško bismo izdržali… – pričaju ponosni roditelji.

Kragujevčanke žele treće dete

Direktorka Ginekološko-akušerske klinike u Kliničkom centru u Kragujevcu docent Aleksandra Dimitrijević kaže da „trudnice stižu iz čitavog regiona, ali je primećen trend kod Kragujevčanki da se sve češće odlučuju da imaju i treće dete“.

– Opremljeni smo dobro, jer smo 2013. godine imali rekonstrukciju kada nam je pomogla Fondacija Dragice Nikolić. Nama sada nedostaju lekari, četvoro je otišlo u penziju protekle godine. Prosečna starost specijalista je veća od 50 godina. To je ono što nam je najpotrebnije da bismo mogli da radimo kako treba – kaže direktorka GAK Aleksandra Dimitrijević.

Izvor: .blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram