ON JE PRAVI HEROJ Mihailo spasao labuda iz zaleđenog Dunava, a nedavno je izbavio štene iz kratera u Mirijevu!

Sudbinu četiri labuda koja su uginula noćas, peti član jata zarobljen ledom u Dunavu izbegao je, prvo zahvaljujući građanima koji su primetili da su u nevolji, ali najviše Mihailu Miloševiću koji se osmelio da rizikuje život spasavanjem.

 

Adrenalin i opasne situacije u kojima pomaže životinjama ovom dvadesetjednogodišnjaku nisu nepoznati. U poslednjem poduhvatu spasio je labuda na Zemunskom keju, ali još mnogo životinja, da može, zahvalilo bi mu se. Bavi se alpinizmom, a član je Animal Rescue Serbia (ARS).

Odlučan kao i protekle noći bio je i u novembru kada je sa ostatkom ARS tima 17 sati izbavljao iz duboke rupe štene na Mirijevu. No, ovog puta išao je na ličnu odgovrnost, jer organizacija nije imala adekvatnu opremu, te je opasnost bila prevelika.

Hteli smo barem da odnesemo alpinističku opremu, nekako da pomognemo. Policija je sklanjala sve one koji su hteli da pomognu, kako smo čuli, ali baš se potrefilo u tom trenutku kada smo došli da patrola nije bila tu. Doneli smo uže i uz pomoć kapetana broda izvedena je tajna akcija. Kapetan je imao mali raft za spasavanje koji može da nosi oko 30, 40 kilograma. Počeli smo da se preračunavamo ko je iz društva najlakši, pa sam ja sa svojih 65 kila rešio da pokušam, da idem na sreću – prepričava Mihailo za „Blic“.

Nije da nije bilo problema i da je sve proteklo glatko, priznaje nam Mihailo.

– Dogurao sam na nešto više od 30 metara, kada je jedan deo propao i upao sam kolenima u vodu. Uhvatila me je panika, te su me odvuklil na obalu – kaže mladi spasilac, koji nije ni nakon toga odustao, rešen da pokuša još jednom.

Mihailo je pokušao da nahrani labuda, ali je ovak bio predaleko da bi komadi hleba stigli do njega. U jednom trenutku, mogao je da nasluti da kraj neće biti sladunjav i da nema ništa od priče o zahvalnom pernatom prijatelju kojeg obilazi na Zemunskom keju, jer je labud krenuo da sikće kao da će da ga napadne. Ipak, Mihailo je nastavio da spasava ovog „mrguda“.

Uspeo sam da mu oslobodim jednu nogu, a onda je on svojim mrdanjem izvukao i drugu. Okrenuo se ka reci i otišao, a mene su izvukli nazad – ispričao nam je posvećeni spasilac životinja.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link