DOSTA VIŠE: Evo šta su nam u 2016.godini donele VAŠE petarde!

Danas je tek 4. dan 2016.godine, a već ne možemo da nabrojimo koliko nam se vlasnika u ovoj godini obratilo za pomoć u pronalaženju ljubimca koji je pobegao jer se uplašio dok su pucale petarde.

 

Početak godine obeležio je i strašan zločin u Beogradu, kada su do sada neidentifikovane osobe napuštenom psu u usta stavile petardu, zbog čega je pas zadobio smrtonosne povrede i uginuo. Desetogodišnji dečak iz Negotinaizgubio je vid jer mu je novogodišnja raketa eksplodirala u oko, a njegovom vršnjaku iz Beograda amputiran je deo prsta jer mu je petarda eksplodirala u ruci. Pred nama su još dva praznika, Božić i srpska Nova godina, kada se tradicionalno bacaju petarde, pa očekujemo da ovako loših vesti bude i više.

 

Da li je pucnjva jedini način na koji umemo da slavimo? O čemu misli osoba koja baca petarde? Zbog čega joj je to toliko zabavno? U čemu je zadovoljstvo da nešto zapališ, da ono pukne i uplaši dosta ljudi i životinja?

Srbiju je potresao slučaj psa iz Beograda koji je 1. januara oko 8 ujutru pronađen na uglu Bulevara kralja Aleksandra kod broja 488 u jako teškom stanju. Pronašla ga je Jelena Jovanović, koja je odmah pozvala veterinarsku pomoć, ali i policiju koja je napravila uviđaj. Pas je oko vrata bio vezan žicom, a monstrumi su mu petardu stavili u usta i zapalili je. I pored ukazane veterinarske pomoći pas je uginuo jer je imao teške povrede vilice ali i unutrašnje krvarenje. Jelena je kazala da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica, i da očekuje da se počinioci pronađu, jer okolni objekti imaju kamere. Na sajtu posvećenom peticijama pokrenuta je ipeticija za kažnjavanje odgovornih za ovaj zločin koju je do sada potpisalo oko 18.300 ljudi.

Dok se u Beogradu borba za tišinu vodi uglavnom na Internetu, Novosađani iz neformalne grupe građana „Dva minuta tišine“ već četvrti vikend zaredom nedeljno popodne posvećuje borbi protiv petardi. Oni su i juče zajedno sa decom i svojim ljubimcima protestvovali u centru Novog Sada noseći sada već prepoznatljive parole i transparente. Kažu da će proteste organizvati do 15.januara.

Veliki broj vlasnika požalio nam se da su im ljubimci u strahu pobegli dok su pucale petarde i da su praznike proveli tražeći ih. Takođe, mnogo vlasnika kazalo nam je da njihovi psi danima ne smeju da izlaze napolje da obave najosnovnije potrebe jer su prestravljeni bacanjem petardi.

Da li o ovakvim stvarima uopšte razmišljaju oni koji bacaju petarde?

 

 

Petarde i ostala pirotehnička sredstva se, po zakonu, mogu prodavati samo u specijalizovanim radnjama, ali se, uprkos policijskim kontrolama, oni svake godine mogu kupiti i na ulici, na crno. Na taj način i dospeju u ruke dece, kojima je prodaja pirotehničkih sredstava zabranjena.

Prema važećem zakonu, predviđena kazna za neovlašćeno paljenje raketa ili petardi je do 20.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana. Novim Predlogom zakona o javnom redu i miru predviđena kazna je od 10.000 do 50.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 sati. Predloženi akt se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Izvor: zivotinje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link