NOĆAS SU MNOGI PADALI U KOMU! Lekari Hitne pomoći u šoku: „Sve nas je iznenadilo, bili su u JAKO TEŠKOM STANJU“

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći navela je jutros da je lekare ove ustanove posebno iznenadio broj ljudi koji su noćas upali u stanje hiperglikemije, tj. neregulisane vrednosti šećera u krvi. Mnogi su noćas, tako, pali u komu, nisu bili u stanju da pozovu Hitnu pomoć, pa su zvali zabrinuti članovi porodice.

U svom redovnom uključenju za medije, dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći istakla je da je i tokom ove noći bilo dosta saobraćajnih nezgoda. U tri saobraćajne nesreće učestvovale su četiri osobe i sve su prevezene dalje sa vidljivo lakšim povredama.

U noćnoj smeni nije bilo teških trauma, ali su imali 1.526 ostvarenih veza za 24 sata, što je 200 više nego juče, a posebno su se izdvojili pacijenti sa hiperglikemijom.

Noćas su nas iznenadili pacijenti koji već boluju od dijabetesa melitusa. Zvali su nas oni koji su bili pored njih, jer su pacijenti bili u teškom stanju, zbog hiperglikemije. U pitanju je neregulisana vrednost šećera u krv. Hiperglikemiju naš mozak ne može da toleriše i naš organizam se brani tako što pada u stanje kome – kaže dr Ivana Stefanović.

Nikako šećer, već med

Kada je pacijent u ovako teškom stanju, kaže dr Stefanović, nikako mu ne treba davati šećer, već med.

Jedino bezbedno što toj osobi možete dati ako je bez svesti je med. Kašiku meda stavite ispod jezika, nikako šećer, jer bi mogao da se uguši, okrenite ga na bok i tako sačekajte Hitnu pomoć. Bez obzira na sve, obavezno nas pozovite – savetuje dr Ivana Stefanović za „RTS“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link