NIŽU SE UPOZORENJA RHMZ-A: U ovom delu pašće puno kiše, poseban oprez i zbog olujne košave – Udari do čak 100 km na čas

OBLAČNOST s kišom iz Hrvatske i BiH koja je zahvatila jug Bačke, zapadne delove Srema, Mačvu i Podrinje u toku dana širiće se ka ostalim delovima zemlje, a suvo vreme sa sunčanim intervalima zadržaće se samo u severnoj i centralnoj Bačkoj, u Banatu, kao i u većem delu Braničevskog i Borskog okruga, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

 U Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju košava će se pojačavati sutra (15. maja), a najjači udari vetra očekuju se u četvrtak i petak (16. i 17. maja), kada će na jugu Banata dostizati i oko 28 m/s (oko 100 km/č), a na području Beograda oko 17 m/s (odnosno 60 km/č).

Kako se dodaje, tek za vikend očekuj se slabljenje vetra i to kratkotrajno.

Pet dana jake košave, upaljen narandžasti meteoalarm

RHMZ najavljuje i da ćemo u prvom delu sedmice imati češće kiše na zapadu, jugu i jugoistoku Srbije, a u košavskom području biće vetrovito od srede, pa sve do nedelje.

Danas i sutra na zapadu, jugu i jugoistoku, kao i ponegde u centralnim delovima zemlje, padaće kiša, a u oblasti lokalnih pljuskova sa grmljavinom očekuje se količina i od 10 do 30 mm padavina, lokalno i više – upozorava RHMZ.

Tokom tri dana u Srbiji su upaljeni meteoalarmi, a prema najnovijem upozorenju, u četvrtak je u dva dela Srbije na snazi narandžasti meteoalarm zbog jake košave – u Banatu i Pomoravlju.

Narandžasti meteoalarm, kako se navodi na sajtu RHMZ-a, znači:

– Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Izvor Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link