Zabeleo se i deo Beograda: Kiša i sneg večeras stižu u ove krajeve Srbije

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Najviše snega danas je palo na planinama jugoistočne Srbije, lokalno i do 20 cm

Sneg je danas zabeleo mnoge planinske predele u Srbiji, uglavnom u jugozapadnim, južnim, jugoistočnim i istočnim predelima Srbije, a prethodne noći i tokom jutra sneg je padao i na planinama centralne Srbije, pa se pojavio i nedaleko od Beograda.

Snežna granica danas se spustila na 500-700 metara nadmorske visine, lokalno na istoku i jugoistoku Srbije i na 300-400 metara, zbog čega je sneg provejavao ponegde čak i u nižim predelima ovog područja, uglavnom na području Dimitrovgrada, a zabeleo je i Majdanpek.

Kako su padavine već uveliko prestale na severu i na zapadu Srbije, tako su planine na zapadu Srbije ostale bez snega, iako je po temperaturi bilo idealnih uskova za sneg.

Najviše snega palo je na Zlataru, Goliji, Kopaoniku, na Staroj i Suvoj Planini, na planinama južne i jugoistočne Srbije, naročiot na području Vlasibe, ali i na planinama istočne Srbije, naročito u oblasti Homolja, Beljanice, Crnog vrha, Rtnja, Ozrena i drugih planina.

U mnogim ovim predelima palo je 5 do 10 cm snega, lokalno i do 20 cm, a najobilniji sneg pao je na području Crne Trave.

U centralnim predelima sneg se lokalno spustio na 600 metara nadmorske visine, ali u mnogim predelima padavine su pre prelaska kiše u sneg već prestale.

Ipak, tokom ranog jutra sneg je čak padao i na južnom obodu Beograda. Mnogi će pomisliti da je Avala, s obzirom na nadmorsku visinu od 511 metara, ali nije reč o Avali, nego o još južnijoj beogradskoj planini, a u pitanju je Kosmaj.

Snežna granica na Kosmaju tokom jutra spustila se na oko 500 metara nadmorske visine, pa su se kratkotrajno zabelili najviši predeli ove niske planine.

Da podsetimo da se Avala nalazi 18, a Kosmaj 40 ak kilometara južnije od Beograda i reč je o planinama na teritoriji Beograda iznad 500 metara nadmorske visine.

Inače, ove večeri u većem delu Srbije je suvo, na severozapadu i vedro.

U toku večeri slaba kiša očekuje se uglavnom na jugu i jugoistoku Srbije, u delovima Pomoravlja i Braničevskog okuga, dok se u ovim predelima iznad 500 metara očekuje slab sneg.

Jak severozapdni vetar tokom dana širom Srbije imao je olujne udare od 60 do 70 km/h, na planinama istočne Srbije i do 90 km/h.

Iako je ove večeri vetar oslabio, on je i dalje umeren do jak, a na istoku Srbije, naročito na planinama se očekuju olujni udari.

U toku noći očekuje se slabljenje vetra, osim na istoku Srbije, gde će i dalje sve do nedelje uveče biti jak, dok se u ostalim predelima Srbije u nedelju očekuje slab jugozapadni vetar.

U naredna dva dana u Srbiji se očekuje stabilizacija vremena i otopljenje, ali ne zadugo.

Najtoplije biće u ponedeljak, maksimalna temperatura biće od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C.

Novo zahlađenje sa kišom i snegom sredinom sledeće sedmice

Prema vremenskoj prognozi, već u utorak očekuje se  zahlađenje i naoblačenje sa kišom i pljuskovima.

U sredu oblačno i osetno hladnije sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Na planinama se očekuje novih 10 do 20 cm snega, ali će se prethodni uglavnom otopiti.

Maksimalna temperatura biće od 5 do 10°C, na planinama ispod 0°C.

U drugoj polovini sledeće sedmice veoma hladno, a susnežica i sneg očekuju se ponegde čak i u nižim predelima.

Dakle, pred nama je kratkotrajna stabilizacija vremena. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 7 do 11°C, one će tokom vikenda i od sredine sledeće sedmice biti ispod proseka, a u ponedeljak i za pet do sedam stepeni više od napomenutog proseka.

(Telegraf.rs)

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *