TEMPERATURE POČINJU DA PADAJU, EVO KADA STIŽE PRAVA JESEN Prognoza do polovine septembra: Meteorolog otkrio da li turisti u Grčkoj treba da brinu

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

U Srbiji je danas na severu zemlje bilo sunčano, a posle podne oblačno vreme, dok je u ostalim delovima zemlje blo pretežno oblačno i povremeno sa kišom i grmljavinskim pljuskovima.

Oseća se svežije vreme sa maksimalnom temperaturom do 25 stepeni na severu zemlje. Uz blagi porast temperatura i sutra će biti iste vremenske prilike.

Ciklon jača vetar i donosi osveženje

Meteorolog Marko Čubrilo u vremenskoj prognozi najavljuje da će u ponedeljak i utorak, pod uticajem ciklona nad Jonskim morem, biti sveže i vetrovito, na jugoistoku uz padavine.

-Zatim će uslediti jačanje anticiklona uz sveže noći i sve toplije dane. Do oko 15. septembra biće suvo i relativno toplo, a onda će uslediti osetnije pogoršanje i zahlađenje – kaže Čubrilo.

Kataklizma u Grčkoj

Prema njegovim rečima u ponedeljak će se na jugu Grčke formirati snažan ciklon koji će ovoj državi doneti veoma loše vreme, olujan i orkanski vetar, obilne, ponegde i rekordne količine kiše, jake oluje, lokalne poplave, klizišta, visoke talase i pojavu morskih pijavica. Isti ciklon će Bugarskoj, delovima Rumunije, Albaniji i Severnoj Makedoniji doneti zahlađenje uz kišu i pljuskove, a deo te oblačnosti će se u ponedeljak nalaziti i nad većim delom Srbije, osim u predelu severno do Save i Dunava, na severu Crne Gore i istoku Bosne i Hercegovine.

Iznad ovih predela će biti osetno svežije i pretežno oblačno uz kišu i grmljavinske pljuskove pri čemu ponegde i to posebno nad jugom, jugozapadom i jugoistokom Srbije za kratko vreme uz jači pljusak ili nevreme može pasti i oko 35 mm taloga.

Dnevne maksimalne temperature biće samo oko +12 na planinama Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, do oko +26 ponegde na zapadu regiona.

Poboljšanje vremena od sutra

-U utorak se očekuje više sunčanih intervala uz postepeno slabljenje vetra, ali će i dalje na jugoistoku regiona povremeno biti uslova za slabije pljuskove. Dnevni maksimum će biti bez bitnije promene ili malo viši u odnosu na ponedeljak. Sredinom sedmice sledi jačanje anticiklona uz vrlo sveže noći sa minimumima koji će se kretati od 9 do 15 stepeni Celzijusa, a na visokim planinskim kotlinama samo oko 6 stepeni Celzijusa – kaže meteorolog.

Kada stiže prava jesen?

Dnevne maksimalne temperature biće u porastu, i narednog vikenda će se kretati od 26 do 31, a na jugu lokalno i oko 33 stepena Celzijusa. Ove temperature su znatno iznad proseka i trebale bi se zadržati do oko 15. septembra, kada ima signala za moguće jače pogoršanje i osetnije zahlađenje koje bi najavilo dolazak prave jeseni.

-Od ponedeljka do četvrtka nad većim delom Grčke se očekuje veoma loše vreme i zato apelujem na sve koji letuju u ovom delu Evrope da izbegavaju nepotreban rizik i da budu na oprezu. Kod nas će do srede biti vrlo vetrovito, relativno sveže uz povremene padavine na jugoistoku i istoku regiona. Zatim sledi duži suv i topao period, dok je jača promena vremena moguća od druge polovine meseca – poručuje Marko Čubrilo.

Izvor Blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *