Putin će drhtati dok ne identifikuje i POSLEDNJU KOŠČICU PRIGOŽINA: U suprotnom će duh pobune Vagnera još dugo hoditi Kremljom

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ruski državni mediji objavili su juče da je Jevgenij Prigožin poginuo nakon što se u Rusiji srušio njegov avion. U letelici je bilo 10 osoba, a na spisku putnika i Prigožinovo ime. Uprkos saopštenjima ruskih zvaničnih agencija, eksperti upozoravaju: još nema nezvanične potvrde njegove smrti, pa sa medijskom sahranom vođe Vagnera treba sačekati do konačne DNK identifikacije svih ugljenisanih i izmasakriranih tela putnika srušenog „embraera“.

U početku je bilo nepoznato da li je šef Vagnera Prigožin, poznatiji kao Putinov kuvar, bio u svom avionu, ali je potom objavljeno da je spisak putnika uključivao i njegovo ime.

Misteriozni „drugi avion“ u cik-cak letu nad Moskvom

Potvrdu da su u avionu „embraer 135“ bili, između ostalih, Prigožin i njegova desna ruka Dmitrij Utkin sinoć je izdala Ruska federalna agencija za vazdušni saobraćaj. S druge strane, izvori bliski grupi Vagner upozorili su da je Prigožin često koristio alternativni avion koji bi leteo u isto vreme kao i „zvanični“, te da je znao i da menja plan putovanja u poslednjoj sekundi.

Ubrzo su se u svetskim medijima pojavili izveštaji o drugom avionu, takođe vezanom za Prigožina. Ta letelica je registrovana u istoj oblasti i u isto vreme u kojem je leteo i oboreni „embraer“. Kasnije je taj alternativni avion navodno primećen kako iznad Moskve leti neobičnom cik-cak putanjom. To je podstaklo glasine da je prvi čovek Vagnera prevario smrt putujući drugim avionom ili da je čak napravio lukav plan da lažira vlastitu smrt i pobegne u izgnanstvo.

Novinska agencija Readovka, povezana sa Prigožinom, saopštila je da je još rano reći da je Prigožin umro.

– Prigožin je redovno zbunjivao sve menjajući svoje planove putovanja u poslednjem trenutku – navela je agencija.

Prigožin imao armiju „klonova“

Na mestu tragedije sinoć je zatečena olupina aviona bez repa i jednog krila, a izvučeno je svih 10 tela, od kojih je jedno prema izjavama očevidaca bilo „bez glave“. Sledi DNK analiza. Ultranacionalistički proratni TV kanal „Cargrad“ potvrdio je da su tela Prigožina i njegovog kolege Utkina identifikovana, ali da je neophodna genetska analiza.

DNK analiza je sada potrebna jer je otkriveno da je Prigožin koristio dvojnike kao deo svojih razrađenih bezbednosnih mera.

Kir Džajls, stručnjak za Rusiju iz istraživačkog centra za međunarodne odnose Četam haus, tvrdi da je „više pojedinaca promenilo ime u Jevgenij Prigožin, a sve kao deo njegovih napora da sakrije svoja putovanja“.

– Nemojmo se iznenaditi ako se uskoro pojavi u nekom novom videu – rekao je Džajls.

Da je moguće da je reč o još jednom triku vođe Vagnera smatra i vojni analitičar Šon Bel.

– Nekako smo očekivali kako će proći tri meseca da se prašina slegne pre nego što se Putin pozabavi problemom. Ovo je možda bila iskonstruisana priča za Prigožina da tiho pobegne i živi negde u egzilu, pod perikom i uz određeni stepen privatnosti – rekao je Bel.

Jevgenij, ne naginji se kroz prozor

Progožin je od kraha njegove jednodnevne bune protiv Putina i marša na Moskvu bio upozoravan da mu je život u opasnosti i da Putin ne prašta. Savetovano mu je da „ne ulazi u visoke zgrade“ i da se „ne naginje kroz prozor“ nakon što je predvodio državni udar sa namerom da, između ostalog, svrgne ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

– Još od njegovog marša na Moskvu postavljaju se pitanja o tome može li Prigožin uopšte preživeti nakon što je ustao protiv režima. Mislim da je vrlo zgodno za Kremlj i za Rusiju da ga proglase mrtvim. Pretpostavljam da su se mnogi ljudi pitali, očekivali, hoće li se to dogoditi – rekla je Dijana Magnej, analitičarka Skaj njuza.

Hristo Gozev, vodeći istraživački novinar o ruskim temama, pre samo 10 dana predvideo je da će u roku od šest meseci ili Prigožin biti mrtav, ili će se desiti još jedan državni udar.

– Putin se pojavio pred kamerama i nazvao Prigožina izdajnikom. Svi znaju šta rade u Rusiji sa izdajnicima, a Putin to još nije uradio. Želi da ga vidi mrtvog, ali to još ne može. U roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav, ili će se desiti još jedan državni udar. Možete mi verovati na reč – rekao je Gozev.

Poslednji snimak živog Prigožina

Prigožin je poslednji put viđen živ u video obraćanju u kojem je ponosno objavio da će njegova paravojska doneti slobodu nekim afričkim zemljama, U postu koji je započeo frazom „tata je u zgradi“, kanal „Gej zoun“ na Telegramu, naklonjen Prigožinu, navdeo je da je video u trajanju od 41 sekunde snimljen „u jednoj od afričkih zemalja“.

Ispostaviće se da je to bio poslednji snimak živog Prigožina, a istovremeno i prvi od propalog pokušaja pobune, kad su njegove snage prišle Moskvi na 200 kilometara pre nego što je sve okončano naglim sklapanjem „beloruskog sporazuma“.

Uspon i pad sa 9.000 metara

U jeku rata u Ukrajini i njene kontraofanzive, Vagner je u aprilu iznenadio Kremlj i prišao Moskvi na 200 km. Ali, njegova pobuna je bila kratkog daha. Šef grupe Jevgenij Prigožin obustavio je pohod nakon sporazuma sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, kojim je obezbedio amnestiju u zamenu za egzil.

Navodno je glavni razlog pobune Vagnera bilo naređenje Šojgua da svi „dobrovoljački odredi“ na frontu u Ukrajini potpišu ugovor i podrede se njegovom ministarstvu. Prigožin je odbio, a kad su vagnerovci krenuli ka Moskvi 24. juna objavio je da je njegov cilj ostavka dva čoveka koja vode ruski rat u Ukrajini – Šojgua i Gerasimova.

Iako neuspela, pobuna Vagnera je bila do sada najveći izazov Putinovoj dvodecenijskoj vlasti a stručnjaci kažu da je on iz nje izašao oslabljen. S druge strane, Prigožin je cenu nedovršene pobune platio padom u avionu buktinji sa visine od 9.000 metara.

Deluje da je Putin sada krenuo da popravlja štetu nakon incidenta, ali za to mu je potrebno da definitivno ubedi celu Rusiju da se šef Vagnera neće vratiti iz mrtvih.

Izvor Blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *