Karta se ne može kupiti unapred, a možda vas čeka i stajanje do BEOGRADA: Stanica u Topoli kao iz prošlog veka

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Probajte da pozovete Autobusku stanicu Topola, ali male su šanse da će vam to poći za rukom…

Topola je varošica od nekoliko hiljada stanovnika, na čijem vas ulazu – na skveru – dočekuje natpis „Topola, srce Šumadije“.

Osim toga, Topolu nazivaju srpskom Toskanom zbog njenih prelepih pejzaža i vinograda, a pogodno je tlo i za razne druge poljoprivredne kulture.

Tu se u prvim danima oktobra održava i čuveni, posećeni vašar, poznat kao Oplenačka berba, a prvi je bio pre više od 60 godina.

Jasno vam je šta želimo reći: Topola ima ogroman poljoprivredni potencijal – koji i koristi, kao i turistički – na samom vrhu stenovitog brda Oplenac nalazi se Hram Svetog Ðorđa i mauzolej dinastije Karađorđević.

Davno se pisalo i o ulaganjima porodice Đoković upravo u ovom delu Srbije, gde su potom planule parcele sa vinogradima ili bez njih, oko Oplenca.

Dakle, centralni deo Šumadije ima mnogo prednosti i stiče popularnost iz godine u godinu, ali ima i jednu od najzapuštenijih autobuskih stanica u Srbiji.

A šta je drugo turizam nego putovanje, spajanje, umrežavanje?

Prenosimo vam iskustvo našeg čitatelja iz Beograda.

– Došao sam autom u vikendicu koja je u selu nadomak Topole, sa porodicom za vikend. Ali, kako ja moram da se vratim kući pre njih, otišao sam u stanicu da uzmem kartu za nedelju. Prvo moram da kažem da svi „navodni“ brojevi, čak objavljeni na sajtu AS Topola, uopšte nisu u funkciji. Dakle, najpre ne možete ni doći do njih putem telefona, u 21. veku, a onda dolazite na stanicu… Kao „zaspala“ u prošlom vremenu – priča nam Marko (37), aludirajući najpre na eksterijer.

Kako kaže, „vidi se da nije ulagano godinama, decenijama“.

– Unutra vas dočekuje službenica, koja vas informiše da se karta ne može kupiti unapred, već na dan putovanja, kao i da nema direktnih linija Topola-Beograd, već možete ići autobusima koji vode iz Kragujevca ili preko Kolašina.

Marko nam kaže i kako je iz iskustva drugih putnika saznao da nije isključeno da ćete stajati do Beograda, iako kupite kartu, ukoliko je mnogo putnika.

– I radnica mi je to potvrdila nonšalantno, čak uz blagi podsmeh, kad sam je začuđeno pitao Kako je to moguće?!

Naš čitatelj je, potom, odlučio da promeni pravac svog putovanja, odnosno da „uhvati“ autobus iz Aranđelovca ka Beogradu.

Kaže da postoji i opcija iz Gornjeg Milanovca, gde je karta u jednom smeru 700-800 dinara, ali da je taj grad, iako slično kao Aranđelovac udaljen od njegove vikendice, ipak udaljeniji od Beograda.

– Smatram da Topola, kao mesto sa velikim turističkim potencijalom, ne bi smela sebi da dozvoli tako nešto, jer loš tretman odvraća putnike. Posebno usred leta, kada je sezona odmora. I još da napomenem da su pred ulazak u Mladenovac u toku radovi na putu, što znači da vam „ne gine“ duža vožnja, odnosno eventualno duže stajanje u autobusu – kaže Marko za naš portal i dodaje:

„Žao mi je što je tako, ne znam ko odlučuje o tome… Opština svakako, ali je pitanje budžeta, prioriteta; ipak, smatram da je Topola prelepo srpsko mesto koje zaslužuje veću pažnju i više ulaganja, a onda i više turista„.

(Telegraf Biznis)

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *