Amerikanka o Srbiji: Nema more, ali ima najlepša brda i reke

Amerikanka Sara Benet iz Džordžije, koja radi kao slobodni novinar, za sebe kaže da ima mali budžet i veliki apetit za svet. Ona je nahvalila Srbiju u svom novom putopisu.
Srbija nema more, piše Sara, ali njena brda, planine i reke su među najlepšim mestima u Evropi, a Nacionalni park “Tara” i Dunav – među najzanosnijim i najinteresantnijim područjima.

“Srbija ima za svakog ponešto”, navodi ona.
srbija

Foto: Gregor Joham
“Prirodna čuda često su prožeta istorijskim i kulturnim spomenicima, dok na dunavskim splavovima caruje nesvakidašnja moderna zabava. Bogatu istoriju ove zemlje potvrđuju neki od najstarijih i najlepših verskih objekata. Ako odlučite da prođete kroz Nacionalni park ‘Fruška gora’, zaustavite se u manastiru Rakovac iz 1498. ukrašenom predivnim freskama.”

Sara smatra da je većina ljudi koji čitaju njene tekstove čula za jednog od najpoznatijih Srba Nikolu Teslu. “Ako već neko nije ljubitelj, sigurno će biti posle posete Muzeju Nikole Tesle u Beogradu”, piše ona.

Kopaonik preporučuje onima koji traže nešto više od pogleda. „Na obroncima planine rastu divlja nana, jagode i kupine, a istraživači kažu da su biljke koje ovde rastu korisne za probleme kože, srca i bolesti želuca i creva. Posetioci su dobrodošli, da naprave svoj pekmez i odnesu ga kući.

Za avanturiste je idealna Ovčarsko-kablarska klisura. Planinari se suočavaju s oko četiri sata putovanja do vrha Kablara. Padine su do 10 manastira, zbog čega je ova regija nazvana ‘srpska Sveta gora'“, piše Amerikanka.

Izvor: Novost

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link