Šta će biti sa breskvom, kajsijom, krompirom? Srbija pod snegom usred proleća, a evo šta nas očekuje

Šaljite nam fotografije i utiske iz svoga kraja

Sneg u Srbiji u aprilu… Uprkos najavama meteorologa, nadali smo se da ćemo proći „bezazlenije“. Ipak, usred proleća, dočekala nas je prava pravcata zima.

Zavejani putevi, teža prohodnost, gust saobraćaj i gužve, samo su jedan deo problema. Voćari i povrtari najpre strepe zbog svojih plodova. Šta će biti sa breskvom, kajsijom, malinom, koje su krenule da cvetaju?

Ako se temperatura spusti za više od tri stepena ispod nule – to nikako nije dobro, kažu poljoprivrednici. U direktnoj opasnosti je voće koje je već procvetalo, kao što su breskve i kajsije.

– Širom Srbije sneg će padati i u nastavku dana, ali i u sredu. Dobra vest je da će njegov intenzitet postepeno slabiti, a potpuno suvo vreme očekuje se u četvrtak. Nažalost, sneg je veoma mokar i težak i kao takav mogao bi da ošteti poljoprivredne i ratarske kulture. Dodatna opasnost su i veoma niske temperature. One su danas oko 0°C i za 15 stepeni niže su od proseka za ovo doba godne – kaže Đorđe Đurić, meteorolog i novinar portala Telegraf.rs.

Kako kaže, težak sneg bi posebno mogao da ugrozi plastenike. Takođe, treba obratiti pažnju na četvrtak ujutro, kada se širom Srbije očekuje i mraz, pa će biti neophodna adekvatna mera zaštite od mraza.

Problem sa teškim snegom, koji zovem još i „lapavac“, jeste što može da polomi mlade izdanke. Što se tiče povrća, posebno je ugrožen krompir. Sneg kao sneg ne mora nužno da poremeti biljke, ali hladno vreme – da.

Podsećamo da je 2020. martovski mraz potpuno desetkovao rod širom zemlje, a u nekim krajevima je uništio čak 95% kajsije.

Izvor Telegraf biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link