INDIJA I KINA PODRŽALE RUSIJU: Dve sile uporne u jednom zahtevu, detalji sa sastanka G-20

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

FINANSIJSKI šefovi država G20 nisu uspeli da postignu konsenzus o opisu rata u Ukrajini i verovatno će završiti svoj sastanak u Indiji u subotu bez zajedničkog saopštenja, rekli su delegati.

Izvori sa tog sastanka G20 opisuju da su SAD i njihovi saveznici u grupi nacija G7 bili uporni u zahtevu da se u izjavi otvoreno osudi Rusija zbog rata u Ukrajini, a da su se ruska i kineska delegacija tome usprotivile.

Rusija, koja je članica G20, insistira da u Ukrajini izvodi „specijalnu vojnu operaciju“.

Domaćin Indija takođe vrši pritisak da se izbegne upotreba reči „rat“ u bilo kojoj izjavi, rekli su zvaničnici G20 Rojtersu.

Indija, koja trenutno predsedava G20, zadržala je uglavnom neutralan stav o ratu, odbijajući da okrivi Rusiju i tražeći diplomatsko rešenje. Istovremeno, zemlja je naglo povećala kupovinu ruske nafte.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da nema šanse da grupa odstupi od zajedničke izjave dogovorene na samitu G20 na Baliju u Indoneziji prošlog novembra, u kojoj se kaže da je „većina članica oštro osudila rat u Ukrajini“, ali je takođe priznao da neke zemlje su drugačije videle sukob.

Ili imamo isti jezik ili nećemo potpisati konačnu izjavu – rekao je Le Mer novinarima u petak.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner, govoreći na marginama sastanka u petak, rekao je da G20 ne sme da odustane od svojih prethodnih kritika na račun Rusije.

– Potrebna nam je apsolutna jasnoća, ovo je rat koji je pokrenuo Putin – rekao je on.

Nekoliko drugih zvaničnika je reklo da je, osim iznenađenja u poslednjem trenutku, malo verovatan konsenzus oko izjave i da će se sastanak verovatno završiti izjavom domaćina u kojoj će se rezimirati diskusije.

Izvor Novosti

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram