KRAGUJEVČANKA: Zbog 100.000 dinara za neuplaćene doprinose ostala bez invalidske penzije

ragujevčanka saznala je da ne može u invalidsku penziju jer joj poslodavac za tri meseca nije uplatio doprinose bez kojih nema minimum pet godina radnog staža koliko je potrebno da ostvari ovo zakonsko pravo

Violeta Stojanović, iz Kragujevca, bivši šivač konfekcionar u turskom „Berteksu” ne da je samo ostala bez posla jer je poslodavac krajem prošle godine napustio fabriku i ostavio neisplaćene zarade, nego ne može da ostvari ni invalidsku penziju. I to zbog 100.000 dinara koliko je turski poslodavac ostao dužan da joj po osnovu radnog staža uplati za penzijske i invalidske doprinose.

Sada nije, kaže za „Politiku”, ni radnik ni penzioner, nego 100 odsto invalid, kako je potvrdio penzijski fond proglasivši je osobom s potpunim gubitkom radne sposobnosti.

– Dve godine sam pre dobijanja dijagnoze bila na bolovanju. Kada su u penzijskom fondu utvrdili da više ne mogu da radim, odjavila sam se iz Nacionalne službe za zapošljavanje i predala zahtev za invalidsku penziju. Imam dve aneurizme. Bolest je vrlo nepredvidiva i prate je ozbiljne vrtoglavice. Ali zbog neodgovornog gazde „Berteksa” da mi od 1. jula do 15. oktobra 2022. uplati doprinose zakonski ne mogu da ostvarim pravo na invalidsku penziju. Bez ta tri meseca nemam minimum pet godina radnog staža koliko je potrebno da bih imala pravo na penziju – priča Violeta. Dodaje da je tek tada i saznala da joj doprinosi nisu izmireni.

Upitana da li sama može da uplati nedostajući staž i tako reši ovaj problem, odgovara da zakonski ne može, jer je u to vreme (za koje joj nisu uplaćeni doprinosi) bila na bolovanju, ali i u stalnom radnom odnosu, pa ne može po dva osnova da uplaćuje staž. Ona je za vreme bolovanja dobijala minimalac. Naime, 23. januara je dobila obaveštenje od Fonda PIO Kragujevca da se prekida postupak za isplatu invalidske penzije do rešenja prethodnog pitanja. A prethodnim pitanjem, kako stoji u rešenju u koje je „Politika” imala uvid smatra se uplata doprinosa od 1. jula do 15. oktobra 2022. godine od strane poslodavca „Bertkes tekstil”, Kragujevac i od 16. oktobra 2022. do 16. januara 2023. od Nacionalne službe Kragujevac.

Rešenje PIO fonda

U obrazloženju Fonda PIO dalje se navodi da uplatu doprinosa u postupku ostvarivanja prava na ovu penziju treba da reše poslodavci. Drugi način ne postoji, osim da poslodavac uplati novac i pokrije nedostajući staž. Ali da je on hteo da reši problem imao je dovoljno vremena za to. U fabrici su joj rekli da je dato da se sve proknjiži i da će svi biti proglašeni tehnološkim viškom na osnovu čega će im država priznati doprinose i regulisati nedostajući staž. Kaže da je verovala da je 24. decembra 2022, kako su tada saopštili nadležni iz Ministarstva privrede, „Berteks” izmirio sve obaveze.

Ova firma je, podseća Violeta, prekinula proizvodnju u Kragujevcu posle pet godina rada i otpustila 108 radnika, od kojih su većina bile žene. One su zbog neisplaćenih zarada i doprinosa 2022. organizovale više protesta posle kojih je najpre isplaćen dug za plate, a zatim navodno i doprinosi, te je protest okončan.

Ova tridesetpetogodišnja Kragujevčanka navodi da je od predstavnika firme takođe saznala da i ostalim otpuštenim radnicima nisu plaćeni doprinosi jer „nema novca” i nisu mogli da joj kažu kad će biti izmireni. Napomenula je da će bivše radnice najverovatnije tužiti nekadašnjeg poslodavca.

Izvor Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link