Jedan grad u Srbiji pije najskuplje mleko, za 1l potrebno izdvojiti 160 RSD

Republički zavod za statistiku redovno objavljuje podatke o kretanjima cena poljoprivrednih proizvoda u većim gradovima Srbije i to tako što se objavljuju podaci iz prve i treće nedelje u mesecu.

Objavljena je i statistika za treću nedelju decembra, koja pokazuje da ima razlike u cenama pojedinih proizvoda u odnosu na prvu polovinu istog meseca.

Tako je recimo litar mleka u Beogradu u prvoj nedelji decembra najčešće koštao oko 142 dinara, a već u trećoj nedelji je koštao 150 dinara, piše Nova.rs.

Mleko nije bilo skuplje samo u Beogradu, pa je tako u Kragujevcu u trećoj nedelji decembra koštalo 160 dinara, što je čak 10 dinara više u odnosu na prvu nedelju tog meseca.

Poskupljenje je dočekalo i Novosađane. Mleko je u tom gradu početkom decembra koštalo 142 dinara, a već sredinom decembra – 150.

Sa druge strane, Kraljevčani su malo predahnuli, budući da je u ovom gradu u periodu od 15. do 21. decembra mleko bilo jeftinije za 5 dinara i koštalo 150 dinara. Ta namirnica je za 5 dinara bila jeftinija i u Leskovcu. U Pančevu je litar mleka pojeftinio za jedan dinar.

U ostalim gradovima u kojima RZS prati cene, a to su Valjevo, Vranje, Zaječar, Niš, Novi Pazar, Smederevo, Užice, Šabac, Zrenjanin, Sremska Mitrovica i Subotica, cena mleka ostala je nepromenjena kroz ceo decembar.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od svih gradova koji ulaze u “konkurenciju”, mleko najviše košta u Novom Pazaru i Kragujevcu, gde građani za litar moraju najčešće da izdvoje čak 160 dinara.

Sa druge strane, najjeftinije mleko piju Nišlije i Pančevci, koji za litar te osnovne životne namirnice u proseku moraju da izdvoje oko 145 dinara.

Izvor: Nova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link