Dočekali i zimu na blokadi: Levčani puna tri meseca na barikadama protiv istraživanja litijuma u Rekovcu

Tačno pre tri meseca, između sela Kaludra i Sibnica, meštani sela rekovačke opštine su započeli straže pored parcele na kojoj je predviđena istražna bušotina od strane kompanije Balkan istraživanja d.o.o.

Stanovnici preko dvadeset sela ove opštine, koji se pretežno bave poljoprivredom (vinogradarstvom i vinarstvom, voćarstvom, povrtarstvom, pčelarstvom i stočarstvom) su formirali svojevrstan kamp preko puta sporne parcele, u kome se smenjuju na po 8 do 12 sati.

Za ova tri puna meseca sa njima su se solidarisali i takođe dežurali u kampu kod, kako je kativisti zovu „uklete Čibukove krivine” komšije iz okolnih opština Kragujevca, Jagodine, Trstenika, Kraljeva, Kruševca ali i udaljenijih opština i gradova.

Pomoć su imali i od saboraca, ekoloških aktivista iz Pirota, Pančeva, Beograda, Novog Sada pa i iz drugih zemalja, kada su im se u Sibnici pridružili učesnici Eko kampa u Adžinim Livadama, medju kojima su bili gosti iz Nemačke, Etiopije, Italije i sa Kanarskih ostrva.

Za ovo vreme posetili su ih i predstavnici mnogobrojnih organizacija koje se takođe bore za očuvanje prirode, a protiv invazivnog rudarstva, zagadjenja vode, uništavanja plodnih i naseljenih područja i trajne devastacije značajne površine teritorije Srbije.

Sve članice SEOS-a (Savez ekoloških organizacija Srbije) su od početka prisutne sa Levčanima na lokaciji, a podršku na terenu su im dali i predstavnici organizacija Pravo na vodu, Odbranimo reke Stare planine, Marš sa Drine, Res Publika, Prvi prvi na skali, EkgO…

Pre tri nedelje su ih obišli i podržali ih narodni poslanici iz više parlamentarnih stranaka: Aleksandar Jovanović Ćuta i Nikola Nešić poslanici stranke Zajedno u okviru koalicije Moramo, Zoran Lutovac i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Đorđe Pavićević iz Ne davimo Beograd i Dejan Bulatović iz Stranke slobode i pravde.

Danonoćno se u kampu na straži smenjuju stari i mladi, muškarci i žene, a, pomoć ne izostaje od levačke dijaspore.

– Rešeni smo da ne odustanemo od borbe za Levač i na optužbe da smo neznalice i da ne znamo zašto se bunimo, odgovaramo svima – da vrlo dobro znamo kuda ovakva istraživanja vode. Svesni smo da je to put bez povratka ka potencijalnom rudniku, koji lokalna zajednica ne želi u našem dvorištu, ali ni u bilo čijem drugom, iskrena je Marica Živanović Poljo iz organizacije „nEKO brine za Levač” koja se već dve godine bori protiv istraživanja ruda u ovom kraju Šumadije.

Ona ističe da Levčani, kao primer, imaju dolinu Jadra i ne žele da dožive ono što sada stanovnici Gornjih Nedeljica i okoline preživljavaju.

Na zlurade opaske „da koriste mobilne telefone sa litijumskim baterijama” Levčani, tradicionalno, šumadijski vispreno repliciraju – „da i svi moraju da jedu”, i da neće dozvoliti da se uništiti njihov „rudnik zdrave hrane” zarad eksploatacije litijuma, koji će brzo izgubiti na značaju, dok će posledice po prirodu ovok kraja ostati dugotrajne.

– I u Levču, kao i svim drugim sredinama u Srbiji kada je istraživanje ruda i ptencijalno otvaranje rudnika u pitanju, ne sagledava se nikakva korist lokalne zajednice, osim profita stranih kompanija, ističe Živanović Poljo.

Na barikadi u Sibnici Levčani su zimu u kampu su dočekali spremno, uz donacije ogreva, akumulatora i vreća za spavanje koje im olakšavaju dežuranje ovih hladnih dana.

Takođe, odbornici u lokalnoj skupštini Rekovca su jednoglasno izglasali da se Ministarstvu rudarstva i energetike obrate zahtevom da se sva istražna prava po pitanju litijuma i bora na teritoriji ove opštine povuku.

– Od Ministarstva nije dobijen nikakav odgovor. Levčani su učestvovali i u prikupljanju Narodne inicijative, koja se protivzakonito još uvek nije našla na dnevnom redu Narodne skupštine, podseća naša sagovornica.

Po njenom mišljenju, očigledno je da se predstavnici vlasti oglušuju o zahteve i mišljenja lokalnih zajednica, te da aktuelnom retorikom pokušavaju da „skuvaju” javno mnjenje i ožive projekat „Jadar”.

Ona u razgovoru za danas ponavlja činjenicu da je više od 180 istražnih polja širom Srbije dato raznim stranim kompanijama na ispitivanje a da državni činovnici kroje Zakone u korist stranih investitora ne obraćajući pažnju na pogubne posledice po svoje sopstvene građane.

Levčani, koji sutra „ulaze” u četvrti mesec odbrane na barikadi svog kraja od litijuma ali i svi drugi koje zagađenja i druge neizbežne posledice ovakvih istraživanja i rudarenja neće zaobići, polako iscrpljuju raspoložive oblike institucionalne borbe.

– Da li su blokade, straže, gola borba za svoje kućne pragove jedino što im preostaje, pitaju se Levčani na barikadi u Sibnici.

Hladno je, Počinje da pada sneg. Zima dolazi. Ali, žitelji Levča ne odustaju. Ako treba i zimu će provesti na barikadama i blokadama.

Da podsetimo, kao što je Danas već pisao, žitelji Levča su prikupili oko 2.000 potpisa za peticiju kojom se protive istraživanju i potencijalnoj eksploataciji litijuma i bora, zajedno sa privrednicima iz ovog kraja su izvršili pritisak na lokalnu vlast da krenu u proceduru izmene i dopune Prostornog plana kako bi se ovakve aktivnosti kompanija stopirale na teritoriji njihove opštine. Ta procedura na žalost još nije završena.

Izvor Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link