Znate li koliko košta Yugo u Americi? „Sramnom poluproizvodu“ neverovatno porasla vrednost

Ko ima mogućnost mogao bi ozbiljno da zaradi, s obzirom na to da solidan Yugo kod nas može da se kupi i za nekoliko stotina evra, a u Americi vredi više hiljada. Pročitajte za koliko se jugoslovenski proizvod sada prodaje u SAD.

Yugo je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka bio najjeftiniji automobil u SAD, ali kako godine prolaze, ovaj model iz Kragujevca dobija na vrednosti, pa su mnogi Amerikanci spremni da za njega izdvoje pozamašnu sumu.

Specijalne verzije GVX i kabrio su posebno na ceni, ali sasvim solidno prolazi i obični Yugo koji se vizuelno bitno ne razlikuje od onih koji su krajem prošlog veka držali prevlast na našim putevima. Poslednji primer dolazi iz ponude aukcijske platforme Bring-A-Trailer.

U pitanju je sasvim obični Yugo GVL iz 1988. godine sa nepunih 108.000 kilometara. Sudeći po fotografijama, radi se o dobro održavanom automobilu. Sve do 2021. godine je bio kod prvog vlasnika, koji je očigledno štedeo 1,1-litarski motor sa 55 KS.

Međutim, ovaj primerak je prodat po ceni od 9.001 dolar, čime se potvrdilo da iznos od 12.100 dolara koji je jedan kupac izdvojio za kabrio verziju prošle godine, nije samo puka slučajnost ili ishitren potez nekog „jugonostalgičara“.

Amerikanci su izgleda uvideli određeni kvalitet Zastavinog proizvoda kojeg su se u bivšoj državi olako odrekli kao sramnog poluproizvoda. Sve je više onih koji loše održavanje navode kao glavni uzrok imidžu Yuga u SAD.

Tako se i u komentarima ove aukcije obratila jedna osoba koja navodi kako je imala rent-a-car agenciju sa Yugićima, i da je cena iznajmljivanja bila 10 dolara dnevno i da se od toga pristojno zarađivalo. Recept uspeha je redovno servisiranje i zamena zupčastog kaiša na vreme. Jedan primerak se vozi i danas, a komentator hvali nisku potrošnju goriva.

Yugo je definitivno sve traženiji preko bare, a o tome smo već pisali, mada cena nije bila ovako visoka. Kako piše Index.hr, možda ne bi bila tako loša ideja da izvozimo naše primerke Yuga u Ameriku. Uostalom, nema smisla da se kontejneri koji nam dovedu američke klasike ne vrate upravo sa Zastavama. Pritom bi moglo i ozbiljno da se zaradi s obzirom na to da solidan Yugo kod nas može da se kupi i za nekoliko stotina evra.

Izvor Index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link