VEZUJU SE, ŠAMARAJU I BODU! Dečak iz Apatina izmislio JEZIVU igricu „Jasenovac“, koja je prerasla u STRAVIČNO VRŠNJAČKO NASILJE

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Udaranje čvrgi, šamaranje, vezivanje kanapom, ubadanje šestarom, zavrtanje ruke i teranje na oralni seks. Verovali ili ne, ovo su kao deo igrice osmislili đaci jedne škole u Srbiji, i kao da to nije dovoljno užasno, ovu igricu su nazvali „Jasenovac“, po čuvenom logoru.

Igra „hvatanja i kažnjavanja“, bizarnog naziva „Jasenovac“, eskalirala je pre oko mesec dana u vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Apatinu, a o ovom slučaju obaveštene su nadležne institucije i policija, piše Kurir.

Prema rečima istoričara Stefana Radojkovića, deca nisu svesna sve težine i suštine „Jasenovca“, koja i nije na pravi način predstavljena najmlađoj populaciji.

– Deca nemaju predstavu o tome šta je bio Jasenovac, i deci je to jako loše predstavljeno kroz mejnstrim medije. Slika koja se daje o Jasenovcu i NDH je toliko pojednostavljena i više na nivou traume, da je deca ne shvataju kako treba – istakao je istoričar Stefan Radojković i podvukao da se više treba osvrtati na suštinu srpskog stradanja i opstanka na prostorima NDH.

On je istakao da je veoma važno i kako se o načinima zločina u Jasenovcu i samom činu smrti u tim stravičnim uslovima predaje deci.

Dečak koji je osmislio igricu važi za „strah i trepet“ u školi, kako prenose mediji. On je sebe postavio za glavnog mučitelja, a četvorica drugara su lovila ostale dečake i dovodila ih na prevaspitavanje kod glavnog.

Kada ga zarobe, šamaraju ga i bodu šestarom, a sociološkinja Jelena Radović ističe da je nasilje među decom uvek postojalo.

– Ranije su to bili Nemci i partizani, sada je igra dobila ovakav naziv. Problematično je što se takve stvari ne sankcionišu na pravi način, ali je dobro što su ovi problemi postali vidljivi. Takav sadržaj je prisutan u serijama i filmovima. Ovo je jedan svetski trend. Važno je da roditelji ispravno komuniciraju sa decom. Ovo nije igra, ovo je ozbiljan pomak ka maltreriranju druge dece, koji je sta vljen u formu igre i celokupan sistem mora da bude uključen – kaže socijološkinja Radović.

„Osnovci se ne mogu procesuirati, važno je da se roditelji kazne“

– Deca u osnovnim školama za ovakve stvari ne mogu se procesuirati, ali zato moraju roditelji da odgovaraju. Ovo je posledica i vaspitanja, koje deca ponesu iz svog doma. Jako je važno da pravovremeno reagujemo na te stvari. To nisu samo deca, ona će jednoga dana postati odrasli ljudi i taj model mogu preneti i u vaspitanje svoje dece. Svedoci smo da nasilnici prolaze nekažnjeni i neophodan je bolji rad institucija. Deca moraju da postanu svesna da će odgovarati ako čine nešto loše. Problem su i nastavnici, koji su izgubili svaki autroritet nad decom – kaže Radović.

Radojković je istakao da je posebno neverovatno što se ovo dogodilo u Apatinu, koji je imao posebnu istoriju sa nacistima.

– Neverovatno mi je da deca iz Apatina ne znaju i ne shvataju koju odgovornost imaju kada je u pitanju Jasenovac. Ta reč se ne sme olako koristiti, to je neodgovorno ponašanje, a sa druge strane onda dolazi do obezvređivanja tog pojma – kaže Radojković.

Dete pravi probleme u školi godinama

U radu sa takvom decom, ali i njihovom porodicom izuzetno je važno da radi ceo tim stručnjaka, ističe sociološkinja Radović.

– Procesi sa problematičnom decom su jako spori. Oni se uglavnom rešavaju tako što se ili nasilnik ili oni koji su trpeli nasilje, prebace u neku drugu školu. Najstrašnije je što smo svedoci toga i što deca učine nažao sebi. Deca nisu mnogo svesna toga šta rade, sa njima i te kako treba i može mnogo da se radi. Moralo bi u školama da se priča o nasilju – kaže socijološkinja.

ADVERTISING

Mi moramo da razumemo decu koja su nasilnici, sa njima treba konstantan rad i specijalan rad, ističe socijološkinja.

– I Centar za socijalni rad treba da se uključi u celu problematiku – zaključuje Radović za „Prvu televiziju“.

Za „Kurir“ se oglasila i baka jednog od dečaka koji je trpeo batine zbog bizarne igrice, koja je istakla da se o celom slučaju saznalo tek kada su postale vidljive modrice kod dece, kao i da se nasilnik sada malo smirio, ali ga se deca i dalje plaše.

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram