Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja: Dečaka u subotičkoj osnovnoj školi pretukli, odstranjena mu slezina

Iz škole su potvrdili da postoji video zapis ovog incidenta, te da se postupa po protokolu

U Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ juče se dogodilo vršnjačko nasilje kada je učenik 8. razreda napadnut s leđa. Dečak je, po rečima oca, prilikom pada zadobio povrede rebara i slezine koja mu je u Opštoj bolnici odstranjena.

Iz škole su potvrdili da postoji video zapis ovog incidenta, te da se postupa po protokolu, piše portal Subotica.

Sve se odigralo u poslepodnevnim satima, tokom odmora u holu škole, a kamere su zabeležile ovaj incident zbog kog je dete nad kojim je izvršeno nasilje završilo na operacionom stolu.

„Na snimku se jasno vidi koškanje, guranje i udaranje mog deteta koje je okrenuto leđima. To radi grupa od nekoliko učenika. Moj sin nastavlja put ka učionici i iz te grupe se izdavaja jedan dečak koji mu prilazi, opet s leđa, i bukvalno ga je ‘počistio’, kao što u karateu izgleda čišćenje. Dakle, znatno viši i krupniji dečak je ‘počistio’ moga sina od 45 kg i to s leđa. Pri padu ruka mog deteta je bila ispod tela i on svojom rukom gnječi rebra i dolazi do rupture slezine – priča Dejan Kolar, otac maloletnog dečaka koji je pretrpeo nasilje.

Odmah nakon poziva, otac se upućuje u školu gde zatiče svoje dete koje se žali na bolove u rebrima i stomaku.

„Iz škole su me zvali i rekli da je dete palo i da se žali na bolove u rebrima i stomaku. Lekarsku pomoć niko nije pozvao. Kada sam otišao do škole pitao sam ga šta se dogodilo, ali je rekao da ne zna, da je u pitanju delić sekunde. Kada sam pogledao snimak, sve mi je bilo jasno. Napadnut je s leđa, nije imao nikakve šanse da se odbrani. Tražio sam u školi da se pozove policija i direktor, ali sam dobio odgovor „da to tako ne ide“ – navodi naš sagovornik koji je dete potom sam odveo u bolnicu“.

„Nisam ni slutio da su povrede toliko ozbiljne jer je moj sin sve vreme u školi sedeo i razgovarao sa mnom, ali se žalio na bolove pa smo potražili lekarsku pomoć. U bolnici je ustanovljeno nagnječenje rebara, ali i ruptura te, da je tako nazovem šolje u kojoj leži slezina i da mora da ide na operaciju koja podrazumeva vađenje slezine. Dete je sada stabilno, vitalni parametri su u redu i u bolnici je na postoperativnom oporavku. Poznajem ljude koji žive bez slezine i znam da ćemo od sada morati da budemo veoma oprezni kod svake prehlade i virusa. Svaka temperatura će biti problem“.

Otac osmaka koji je pretrpeo nasilje objašnjava da ovo nije prvi put, već da je njegov sin godinama izložen verbalnom, psihičkom, pa i fizičkom maltretiranju od strane pojedinih vršnjaka, te najavljuje pravnu borbu protiv svih koji su odgovorni za jučerašnji događaj.

„Jutros sam bio u policiji i oni će dalje postupati po protokolu. Ono što ja kao pojedinac mogu učiniti je da protiv svih vinovnika, njihovih roditelja i same škole podnesem tužbe. Policija radi svoj posao, a oni koji nisu radili svoj će snositi posledice. Ja ću oboje moje dece da ispišem iz te škole. Od prvog razreda upozoravam da dete dolazi kući plačući, da je izložen raznim vrstama nasilja. Zamislite kako se oseća dete kom bace užinu kroz prozor ili polome naočare. Upozoravao sam učiteljicu, odeljenskog starešinu, psihološko-pedagošku službu, ali su reakcije izostale i evo šta se juče dogodilo“, završava ogorčeni otac.

Iz OŠ „Sonja Marinković“ su potvrdili za portaj da škola poseduje snimak incidenta, te dodaju da se postupa po protokolu koji je predviđen u ovakvim situacijama.

„Pogledali smo video zapis, sve se odigralo u tridesetak sekundi. Tim za vršnjačko nasilje je već sazvan, sastaje se danas, a deca učesnici u prisustvu roditelja daju izjave. Nema nikakvog zataškivanja, svi roditelji su momentalno obavešteni i škola radi sve po protokolu po kom se postupa u ovakvim situacijama“, izjavio je Pajica Bašić, direktor OŠ „Sonja Marinković“ – Jedini slučaj koji smo imali sa dečakom koji je juče povređen je kada su mu u 5. razredu polomljene naočare, tada smo se svi angažovali i rešili slučaj.

Izvor Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link