U Kragujevcu otvoren novi Kazneno-popravni zavod: Imaće 11 šetališta, koštao je 30 miliona evra

Ministarka pravde Maja Popović danas je, tačno u podne, otvorila novi Kazneno-popravni zavod u Kragujevcu. Otvaranju novog zatvora prisustvovali su i Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, i Tomaš Boček, viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope.

Prema informacijama koje su dobili novinari, novi Kazneno-popravni zavod u Kragujevcu spada u red najsigurnijih zatvora u Srbiji, zatvorenog je tipa, kapaciteta za 500 osoba.

Kompleks se sastoji od 11 objekata, ukupne površine 22.000 kvadrata. Centralni zatvorski objekat se prostire na 12.700 kvadrata.

Zavod ima 265 soba, uključujući sobe za osobe sa invaliditetom, bolničke sobe i samice u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila.

Novi Kazneno-popravni zavod u kragujevačkom naselju Petrovac u Solinskoj ulici ima najviši stepen obezbeđenja i opremljen je posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu se nalaze KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres.

Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za video nadzor i termovizijskim kamerama najnovije generacije. Kompleks je ograđen jednim redom ograde i ogradnim zidom sa tri karaule.

Zatvor je građen dve godine u skladu sa standardima Evropskih zatvorskih pravila i, po tvrdnji nadležnih, može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

Novi Zavod ima izdvojeni objekat za posete, a u centralnoj zgradi se nalazi medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve (sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom), sportski blok sa terenom za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih lica.

Kompleks poseduje 11 šetališta. Obroci za njih će biti pripremani u modernoj kuhinji i pekari.

Navedene radionice i obuka osuđenih lica su Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izuzetno bitne kako bi se kroz više programa nastavila sa stručnim osposobljavanjem osuđenih lica s ciljem njihovog lakšeg zapošljavanja po isteku zatvorske kazne, navodi se u saopštenju za medije.

Vrednost izgradnje i opremanja je 30 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala 17 miliona evra, a Republika Srbija sufinansira sa 13 miliona evra koji se odnose i na opremanje objekata.

Sobe za smeštaj lica su opremljene nameštajem interno proizvedenim u KPZ u Nišu, Požarevcu (Zabeli), Sremskoj Mitrovici, KPZ za maloletnike u Valjevu i KPZ za žene u Požarevcu, čime su ostvarene milionske uštede u budžetu Republike Srbije jer su na izradi nameštaja bila angažovana osuđena lica i štićenici koji su prošli obuku u navedenim ustanovama za ove poslove (obrada pločastog materijala, varioci, krojači…).

KPZ u Kragujevcu će imati 270 zaposlenih, od čega će novoprimljenih biti 138 pripadnika Službe za obezbeđenje, čiji prijem je sada u toku.

Inače, za današnje svečano otvaranje novog zatvora u kragujevačkom naselju Petrovac, poziv za akreditovanje stigao je samo određenim medijima među kojima nije bila i redakcija Danasa.

Izvor Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link