„SPREMITE SE“ Predsednik Kine izdao HITNO NAREĐENJE – naša bezbednost sve nestabilnija i neizvesnija!

Kineski predsednik Si Đinping, izjavio je da će se Kina fokusirati na pripreme za rat, jer je bezbednost zemlje sve nestabilnija i neizvesnija.

Kako piše britanski Dejli Mejl, Peking će sveobuhvatno da ojača vojnu obuku i vojsku pripremi za svaki rat, rekao je danas Si Đinping.

 Bezebdnost Kine je sve nestabilnija i neizvesnija – rekao je Si.

Njegovo upozorenje dolazi od kada je Si prošlog meseca pozvao na brži vojni razvoj, „samopouzdanje i snagu“ u tehnologiji i odbranu interesa Kine u inostranstvu, povećavajući verovatnoću daljeg sukoba. Kina, koja ima drugu po veličini ekonomiju i vojsku na svetu, više puta je zapretila da će silom aneksirati Tajvan ako bude potrebno.

Prošlog meseca, Komunistička partija Kine dodala je stav svom ustavu o „odlučnom suprotstavljanju i odvraćanju“ nezavisnosti Tajvana i „odlučno sprovođenju politike jedna zemlja, dva sistema“, formula po kojoj se planira da se upravlja ostrvom u budućnosti. 

Ako Kina napadne Tajvan, sukob bi gotovo sigurno uvukao Sjedinjene Države, koje Tajvanu obezbeđuju odbrambeno oružje i koje su po zakonu obavezne da pretnje ostrvu tretira kao stvari od „ozbiljne zabrinutosti“, zajedno sa svojim saveznicima iz sporazuma, najvažnijim a najbliži u geografskoj blizini je Japan.

To dolazi nakon što je Kina izvela svoje najveće vojne vežbe uoči Tajvana nakon nedavne posete predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Putovanje je razbesnelo Peking, koji je to video kao pokušaj SAD da se meša u unutrašnje stvari Kine.

Kina je na posetu odgovorila vojnim vežbama koje se vide kao proba blokade ostrva.

Izvor Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link