Kragujevčanima nije hladno

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Na protestu opozicije zbog odlaganja početka grejne sezone okupilo se jedva stotinak građana

Kragujevac – Zbog natprosečno toplog oktobra, gradska vlast je donela odluku da početak grejne sezone odloži za petnaest dana, a novi kotlovi „Energetike”, koje od ove godine prvi put pokreće gas umesto uglja, koji se koristio pola veka, počeće da rade prvog novembra. Ipak u stanovima nije prijatno, naročito ujutru i uveče kada je temperatura svega nekoliko stepeni iznad nule. Ovu okolnost je iskoristila kragujevačka opozicija koja je u subotu uveče organizovala protest, zahtevajući da grejanje bude uključeno odmah. Ispostavilo se, međutim, da Kragujevčanima baš i nije hladno, budući da se ispred sedišta gradske toplane u Ulici Nikole Pašića u centru grada okupilo samo nekoliko desetina građana.

Odluka naprednjačke vlasti da odloži početak grejne sezone ujedinila je protivnike režima, tako da su u organizaciju protesta bile uključene sve opozicione partije. Njihovom pozivu se, međutim, odazvalo jedva stotinak građana kojima se obratio Nikola Nešić, narodni poslanik iz kolacije „Moramo”, navodeći da je odluka gradske vlasti, osim što je doneta mimo propisa, ugrozila zdravlje dece i starijih sugrađana.

– Odluka o odlaganju početka grejne sezone je protivzakonita, jer ju je umesto skupštine grada, jedino ovlašćene da to čine, donelo gradsko veće. Takođe, kragujevačka vlast uopšte nije bila dužna da ispoštuje preporuku vlade, o čemu govori i podatak da je u mnogim gradovima grejna sezona počela na vreme, 15. oktobra, onako kako je to i propisano. No, najveći problem je to što je odlukom o odlaganju početka grejne sezone ugroženo zdravlje velikog broja Kragujevčana, dece i naših starijih sugrađana – rekao je Nešić, dodajući da je ova situacija mogla biti izbegnuta da je „Energetika” grejale radijatore po tri sata ujutru i uveče.

Kragujevačka „Energetika”, jedina lokalna toplana u vlasništvu države, greje oko 20.000 domaćinstava u gradu na Lepenici, pride i oko 2.000 preduzeća. Toplotnom energijom snabdeva i sve ustanove, poput Univerzitetskog kliničkog centra „Kragujevac”, škola, obdaništa…

Gostujući na Televiziji Kragujevac, direktor „Energetike” Andreja Ilić je uoči protesta opozicije, koji je nazvao političkim, objasnio kako se gradska toplana samo ponaša racionalno u okolnostima kada su izmerene dnevne temperature daleko iznad uobičajenog proseka za oktobar.

– Početak grejne sezone smo prilagodili visokim dnevnim temperaturama, a računi za oktobar će biti znatno niži. Globalna situacija oko energenata nam nalaže da se ponašamo racionalno i štedimo za vreme kada stvarno bude prava zima. To je, uostalom, bila i preporuka naših državnih organa – izjavioje Ilić, navodeći da će grejna sezona u Kragujevcu, ukoliko bude neophodno, početi 28. oktobra.

Pripremajući protest, predstavnici opozicije su izvršili i određena merenja, a njihova računica je pokazala da jutarnje temperature u danima posle 15. oktobra nisu prelazile četiri stepena iznad nule. U takvim okolnostima, Kragujevčani koji su priključeni na centralni sistem su bili prinuđeni da se ogreju pomoću električnih grejalica ili klima uređaja. Njima će računi za grejanje biti umanjeni, ali će im zato računi za struju biti kud i kamo veći od očekivanih.

Izvor Poliika

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram