VIŠE NEGO DUPLO: U Srbiji je poskupelo sve, ali OVE namirnice ubedljivo najviše

Sve je poskupelo, ovo je neizdrživo – rečenica koju prečesto čujemo ili je sami izgovaramo.

Ova tvrdnja sada je dobila i zvaničnu potvrdu iz Republičkog zavoda za statistiku – sudeći po nanovijim podacima, šampion poskupljenja u proteklih godinu dana je krompir, drugoplasirano je meso, a “bronzana medalja” u poskupljenjima, za proteklih 12 meseci, pripala je ribi.

Zavod za statistiku cene je obračunao zaključno sa trećom nedeljom septembra, nemojte da vas začudi ako je u međuvremenu nešto dodatno poskupelo.

Krompir

U septembru prošle godine, kilogram krompira je koštao 65 dinara.

Godinu dana kasnije, cena za istu količinu je 100 dinara, odnosno 53,85 odsto više.

Međutim, u avgustu je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković govorila drugačije.

„U pandemiji je smanjena potrošnja te vrste namirnica. Imamo da je krompir poskupeo 152 odsto. Kada je prošla pandemija ljudi su počeli da organizuju svadbe i slavlja i povećana je potrošnja i to je pored suše i drugih faktora dovelo do rasta cena“, rekla je tada guvernerka.

S druge strane, proizvođači za visoke cene krive prvenestveno visoke troškove proizvodnje i sušu.

Junetina

Kada je u pitanju meso, najviše je poskupela junetina, i to rozbratna. Ovo meso ni inače ne spada u povoljno, te je prošle godine cena za kilogram iznosila 780 dinara.

Samo godinu dana kasnije, usledilo je poskupljenje od 41,03 odsto. Tako je, prema zvaničnim podacima, cena ove vrste mesa u septembru iznosila 1.100 dinara.

Teletina

Preko 1.000 dinara košta i kilogram telećeg vrata – 1.150. Pre godinu dana, njegova cena iznosila je već dovoljno visokih 830 dinara. Ovde se beleži poskupljenje od 38,55 odsto.

Šaran

Osim mesa, poskupela je i riba.

Jedina vrsta ribe za koju RZS poseduje podatke jeste šaran, koji je pre godinu dana koštao 450 dinara po kilogramu. Cena iz septembra ove godine je 35,56 odsto veća – 610 dinara.

Pomorandže

Poskupljenjima nije odolelo ni voće, a najveća razlika u ceni vidi se u kilogramu pomorandži.

Dok je prošle godine, on mogao da se kupi za 250 dinara, sada potrošači izdvajaju u proseku 32 odsto više – 330 dinara.

Banane

Sledeće voće koje beleži dvocifreno poskupljenje, od 30,77 odsto, jesu banane. Naime, prošle godine je kilogram ovog voća koštao 130, dok sada košta 170 dinara.

Cvekla

Iako bi malo ko očekivao da će se na listi prehrambenih proizvoda koji su najviše poskupeli za godinu dana naći i cvekla, RZS je u svoje istraživanje uključio i ovaj proizvod.

Tako je kilogram cvekle pre godinu dana koštao 80, dok sada košta 100 dinara, što je poskupljenje od 25 odsto.

Svinjetina

Osmi proizvod na ovoj listi je svinjski vrat, čija je prosečna cena po kilogramu u septembru 2021. godine iznosila 570 dinara.

Podaci RZS pokazuju da je godinu dana kasnije ovaj proizvod skuplji za 20,88 odsto, te košta u proseku 689 dinara po kilogramu.

Jabuke

Poskupele su i jabuke – i to za 20 odsto. Naime, prošle godine je kilogram ovog voća koštao 100, dok sada košta 120 dinara.

Izvor Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link