GLEDAOCIMA U SRBIJI NIJE PROMAKAO DETALJ SA SAHRANE KRALJICE ELIZABETE II: Otkud pravoslavne ikone u Vestminsterskoj opatiji! (FOTO)

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

BEOGRAD/LONDON – Sahranu britanske kraljice Elizabete Druge, i službu koja je tim povodom održana u Vestminsterskoj opatiji, danas je u TV prenosu uživo pratilo na stotine miliona ljudi, a gledaocima u Srbiji za oko je zapao baš neobičan detalj.

Otkud pravoslavne ikone u svetinji Anglikanske crkve?

London, sahrana kraljice Elizabete, Kraljica Elizabeta
FOTO: BBC PRINTSCREEN

Kamere koje su snimale službu u Opatiji, osim zvanica koje su joj prisustvovale, beležile su i svu lepotu i raskoš njene unutrašnjosti.

U jednom trenutku kamera je prešla i preko pravoslavnih ikona na šta su se gledaoci u našoj zemlji zapitali otkud takav ikonopis u crkvi potpuno druge vere.

Vestminsterska opatija, ikone, sahrana, kraljica Elizabeta
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Reč je potezu novijeg datuma, tačnije s početka 1990-ih. Otad ovu crkvu krase i dve ikone ruskog ikonopisca Sergeja Fedorova.

Vestminsterska opatija, ikone, sahrana, kraljica Elizabeta
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Naime, s leve i desne strane na stubovima, mogu se videti dve velike pravoslavne ikone Spasitelja i Majke Božje koje su tu od 1994. godine.

Činjenica je da je Anglikanska crkva prilično bliska pravoslavnoj. Pokojni princ Filip, suprug britanske kraljice, kršten je u pravoslavnoj veri, a njegov sin princ Čarls, sadašnji kralj, pokazuje veliko interesovanje za pravoslavlje i skoro svake godine provede po mesec dana u Hilandaru.

Kurir.rs

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram