U OVA TRI DELA ZEMLJE OČEKUJE NAS OLUJA: Meteorolog upozorava na VELIKI OBRT, evo kad se vraćaju LETNJI DANI

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Srbija se ovog jutra i prepodneva nalazi ispred tog hladnog fronta.

U naredna dva sata u bačkoj, Sremu i Mačvanskom okrugu očekuju se kratkotrajni pljuskovi praćeni grmljavinom, upozorio je RHMZ.

Pogoršanje vremena najavio je i meteorolog Đorđe Đurić. Kako kaže, negde će biti moguća i pojava grada.

– Danas sledi jača promena vremena, pljuskovi sa grmljavinom, ponegde grad i nevreme. Već od sutra biće sunčano i znatno prijatnije i ugodnije vreme, a u petak i u subotu ponovo letnje temperature. Krajem sedmice očekuje se novo, ali prolazno pogoršanje vremena – najavljuje Đurić.

Stručno objašnjavajući nevreme koje nam se sada sprema, Đurić opisuje da se iznad severnog Atlantika nalazi veoma snažan ciklon, a u sklopu njega i hladni front koji se u ovom času premešta preko centralne Evrope.

Srbija se ovog jutra i prepodneva nalazi ispred tog hladnog fronta, pa sa juga i dalje struji veoma topla vazdušna masa i u većem delu zemlje je sunčano.

– Već do podneva hladni front sa severozapada stići će do Vojvodine i doneti jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali i jak severozapadni vetar. Ovo pogoršanje vremena u nastavku poslepodneva i do večeri proširiće se i na ostale predele Srbije. Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, ali i sa obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 20-30 mililitara kiše po kvadratnom metru. Maksimalna temperatura biće danas od 24 stepena na severozapadu do 32 stepena na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 27 stepeni – kaže on.

Već u sredu hladni front biće istočnije od nas, a zajedno sa njim i oblačna i padavinska zona, dok će severa Evrope jačati snažan anticklon, koji će dovesti do osetnijeg porasta vazdušnog pritiska, ali i do stabilizacije vremena. U sredu na severu Srbije biće sunčano.

– U ostalim predelima Srbije nakon oblačnog jutra i dela prepodneva sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, sledi razvedravanje, pa se u nastavku dana očekuje sunčano, samo na istoku i dalje oblačnije. Duvaće veoma jak severni vetar i biće osetno svežije u odnosu na prethodne dane i to zbog prodora svežije vazdušne mase sa severa. Ipak, jutro će biti i dalje toplo u odnosu na prethodna, uz minimalne temperature od 12 do 18 stepeni, dok će maksimalna dnevna biti od 19 do 24, u Beogradu do 22 stepena – najavljuje Đurić.

Jutro u četvrtak biće hladno, ponegde i maglovito i minimalna jutarnja temperatura biće od 3 do 10 stepeni, a maksimalna dnevna od 21 do 25 stepen, u Beogradu do 24 stepena.

Već u petak biće toplije i to zbog prodora toplije vazdušne mase sa juga, a maksimalna temperatura biće od 25 do 30, u Beogradu do 27 stepeni.

U subotu se očekuje postepeni pad vazdušnog pritiska, što će biti uvod u promenu vremena, ali će se sa juga i jugozapada prostirati visinski greben, uz dalji priliv tople vazdušne mase sa Mediterana. Tako će subota i dalje biti sunčana i topla, dok se kiša očekuje u nedelju.

– Ovogodišnji maj odlikuje se veoma sušnim vremenom i posledice već osećaju mnoge poljoprivredne i ratarske kulture. Iako se danas očekuju padavine, ponegde čak i obilnije, one će ponovo biti neravnomereno raspoređene. Prema trenutnim prognozama, nakon današnjih očekivanih pljuskova i tek slabih padavina u nedelju, u narednih 7 do 10 dana nema na vidiku obilnijih padavina, što će samo dodatno pogoršati situaciju – poručuje na kraju Đurić.

Izvor Srbijadanas / telegraf

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.