MISTERIOZNI HEPATITIS PRED VRATIMA SRBIJE: Postoji bojazan da se bolest jetre kod dece pojavila i u našoj zemlji, zvanične potvrde još nema

Spread the love

SUMNJA se da je jedno dete na bolničkom lečenju u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ inficirano misterioznom varijantom hepatitisa, koji je prema podacima SZO dosad prijavljen u više od 20 zemalja.

Zaraza „vreba“ decu i dosad je SZO prijavljeno ukupno 228 verovatnih i 50 slučajeva koji su još „pod istragom“.

Zvanične potvrde iz Instituta o pojavi hepatitisa nepoznatog porekla nema, a u Ministarstvu zdravlja „Novostima“ je u sredu rečeno da ni njima, niti Klinici za infektivne i tropske bolesti UKCS, nije prijavljen slučaj misterioznog hepatitisa.

Prateći mapu širenja dosad nepoznate zaraze, sa najviše prijavljenih slučajeva u Evropi, ne bi bilo neobično da se on javi i u Srbiji. Infektolozi kažu da, ipak, nema razloga za paniku, ali ima za oprez i pojačanu higijenu.

Među zemljama u kojima su potvrđeni neobični slučajevi bolesti jetre, koji su, prema izveštajima iz sveta, kod 10 odsto obolelih dovodili do potebe za transplantacijom, nama je najbliža Rumunija. Ali, još se ne zna ni uzrok, niti put prenosa bolesti koja je prvo registrovana u Velikoj Britaniji, sa više od 114 prijavljenih slučajeva.

Eksperti SZO prve preciznije informacije očekuju za nepun mesec dana, koliko će još biti potrebno da se završi sekvencioniranje virusa izolovanog među obolelima i utvrdi šta se zaista dešava. SZO je saopštila da je od posledica misterioznog hepatitisa dosad preminuo bar jedan oboleli.

Iako su početne ocene bile da se ne širi brzo, „nova bolest“ je za nedelju dana potvrđena bar u još četiri zemlje, sa gotovo još 100 (na početnih 170) što „verovatnih“, što slučajeva „pod istragom“. Osim u Velikoj Britaniji, prijavljena je u Španiji, Izraelu, Danskoj, Irskoj, Holandiji, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Rumuniji, Belgiji, SAD…

Svetski stručnjaci zasad pretpostavljaju da bi uzrok nepoznatog hepatitisa, koji nije izazvan nijednim od poznatih virusa – A, B, C, D ili E, mogao da bude adenovirus 41.

U svetu su obolela deca uzrasta od jednog meseca do 16 godina, a u većini su mlađi od 10 godina. Pre nego što su se ispoljili znaci akutnog oboljenja jetre, deca su imala žuticu, dijareju, povraćanje i bolove u stomaku.

Izvor Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.