Protestovali poljoprivrednici iz Rače

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:
  • Predsednik Vučić najavljuje uvoz brašna, graška i pasulja, a sve to može da proizvede srpski seljak, pa još i da izvozimo, kaže za Nova.rs Milan Milošević iz Rače, nezadovoljni poljoprivrednik, koji danas sa oko 50 šumadijskih proizvođača protestuje u Rači.

Traktori, kombajni i druge poljoprivredne mašine, danas su na ulici. Poljoprivrednici za Novu.rs kažu, „crveno je slovo, pa nismo na njivi“, ali dodaju i da je odavno upaljen crveni alarm za opstanak srpskog seljaka.

Ne odustaju od zahteva da država subvencioniše cenu dizela, poveća subvencije po hektaru i utiče na smanjenje cene azotnih đubriva. Sa tim zahtevima danas će posle protesta uputiti i zvanični dopis Ministarstvu poljoprivrede.

Podsećaju da je jedina reakcija države, otkako su poljoprivrednici iz raznih delova zemlje, pred početak prolećne setve podigli glas, bilo zamrzavanje cene dizela na 179 dinara po litru.

Za Milana Miloševića iz Rače, takav potez je, kaže, šamar svim poljoprivrednicima i poigravanje sa realnim zahtevima koje imaju prema državi.

  • Za nas ne znači ništa da nam dizel bude jeftiniji pet ili 10 dinara. Ovo je bruka i sramota što su uradili. Naš zahtev je jasan i mi hoćemo regresiranu cenu koja postoji u svim zemljama u okruženju“, kategoričan je on.

Prema njegovom mišljenju, trenutna agrarna politika koja postoji u našoj zemlji, nesumnjivo vodi ka gašenju malih proizvođača, koji su, kaže on i najbrojniji.

  • Mi smo svi prezaduženi još od jesenje setve. Sada nam nude navodno beskamatne kredite, ali nije tako. Već u startu nam obračunavaju 1,5 posto za obradu kredita, a nisu do kraja ni precizirani drugi uslovi. Minimalni iznos je 600.000 dinara, tako da su u startu otpisani ljudi kojima je možda potrebno 100 ili 200 hiljada da zatvore neku svoju računicu. Tim ljudima ne preostaje ništa drugo, nego da se ugase, kaže Milan.

Poljprivrednicima iz Rače, danas su se pridružili proizvođači iz Batočine, Lapova i Smederevske palanke. Oni protestuju na izlazu iz Rače, na raskrsnici koja vodi ka Topoli i Smederevskoj Palanci. Saobraćaj nisu blokirali, ali najavljuju da će biti primorani i na takav potez, ukoliko država ne bude reagovala na njihove zahteve.

U četvrtak u 10 sati najavljen je protest poljoprivrednika u Kutlovu.

Piše: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Fotografija: Nova.rs
Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram