Gordijev čvor izvršitelja – kako Marko Jovanović pet godina dokazuje da ne živi u broju 168

Spread the love

Ko je Marko Jovanović iz Kragujevca, prema kome je Elektroprivreda Srbije pokrenula postupak za izvršenje zbog duga za struju iz 2017. godine utvrđivalo se pet godina? Za to vreme, čovek sa istim imenom i prezimenom, zbog nepotpune dokumentacije, godinama je primao tužbe, angažovao advokate i ukazivao na grešku. Za to vreme, osnovni dug od oko 4.500 dinara, stigao je do 30.000 dinara.

„Ja sam Marko Jovanović rođen 3. 7. 1987. godine, a u svoj ovoj priči i tužbi koja se pokrenula protiv mene, piše da sam rođen ’54. godine i da imam neki strujomer na moje ime“, kreće svoju priču Marko Jovanović iz Kragujevca.Pripremila Nevenka Đelić

Kao brojilo na strujomeru, okreću se i godine u kojima Marko Jovanović pokušava da dokaže da nije dužnik EPS-a. Osim imena i prezimena, sve ostalo je različito, adresa stanovanja, matični i broj brojila. I Elektroprivreda Srbije potvrđuje da ga nema u bazi kupaca.

„Sva ta priča je pokrenuta pre pet godina punih, kada sam prvi put dobio utuženje, gde sam lično otišao i napisao žalbu kod sudske izvršiteljke, da bi ona, posle izvesnog vremena, u policijskoj upravi našla moj matični broj. Ne znam, kako je sad ona to našla, ako sam ja već bio kod nje i napisao žalbu“, dodaje Marko Jovanović.

Predlog za izvršenje, Elektroprivreda Srbije predala je na postupanje javnom izvršitelju Stani Žunić u junu 2019. godine bez utvrđenog tačnog jedinstvenog matičnog broja građana. Taj podatak, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, dobila je, kaže, od Policijske uprave. Negira da joj se Jovanović obraćao kako bi greška bila ispravljena.

„Da uloži prigovor sa adekvatnim dokazima kojim je raspolagao, da se zapravo radi o sasvim drugom licu ili prva varijanta, trebalo je da dođe, da lično potraži javnog izvršitelja, da obavimo jedan razgovor iz kojeg bih ja zaključila, ali samo da mi je pružio dokaze, jer mi bez raspoloživih dokaza ne možemo da funcionišemo“, napominje Stana Žunić, javni izvršitelj.

Rešenje o izvršenju Jovanoviću je, tvrdi, izvršiteljka uručila u septembru prošle, a prigovor sa dokazom – fotokopijom lične karte, dostavio je, kaže, godinu dana kasnije, tek kada mu je stiglo izvršenje na deo zarade.

„Bili smo na sudu, gde sam ja normalno pokazao ličnu kartu, gde uvidom u dokumenta je utrđeno da ja nisam ’54. godište, i da živim u broju 170, a struja za koju se tereti Jovanović Marko je 168“, priča Jovanović.

Ni tu se ne raspliće Gordijev čvor jer Jovanović nije dostavio rešenje suda izvršiteljki, koja, kako kaže, ni od EPS-a nije dobila nalog da zastane sa postupkom.

„Juna 2019. godine utvrđeno je da to nije to lice, oni ponovo jula 2019. godine iniciraju nov postupak protiv istog lica“, dodaje Žunićeva.

Po pribavljanju dokaza, Žunićeva je zaustavila izvršenje i naložila EPS-u da bez odlaganja Jovanovićevoj firmi uplati oko 29.000 dinara, koliko mu je odbijeno od plate. A da li je moglo ranije da se utvrdi da je reč o pogrešnoj osobi?

Izvor Rts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *