ALARMANTNO UPOZORENJE SZO: Do marta 2022. bi u Evropi i delovima Azije moglo da umre još 700.000 ljudi

Spread the love

DO MARTA 2022. godine bi u Evropi i nekim delovima Azije od kovid-19 moglo da umre još 700.000 ljudi, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj umrlih već je premašio brojku od 1,5 miliona u 53 zemlje koje SZO naziva evropskim regionom.

Evropa se suočava sa porastom broja novih kovid slučajeva, što je navelo Austriju da ponovo uvede karantin, a druge države da razmotre nove mere.

Brojne zemlje – uključujući Francusku, Nemačku i Grčku – uskoro bi mogle da uvedu intenzivniju kampanju za vakcinaciju, iako se u nekoliko država žestoko protestuje protiv novih mera, a u Holandiji je tokom prethpodnih nekoliko dana bilo i uličnih nereda zbog ponovnog uvođenja delimičnog lokdauna, prenosi BBC.

Istovremeno, SZO upozorava na „visok ili ekstremni pritisak“ kojem će do marta 2022. godine biti izložena odeljenja intenzivne nege u 49 zemalja i poručuje da je kovid-19 glavni uzrok smrti u Evropi.

– Na osnovu trenutnih trendova se mosže predvideti da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva premašiti brojku od 2,2 miliona do proleća sledeće godine – saopšteno je juče iz SZO.

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom nedavno se udvostručio na skoro 4.200 dnevno, a samo je u Rusiji dnevni broj smrtnih slučajeva nedavno premašio 1.200, ističe se u saopštenju SZO i podseća da su veliki broj nevakcinisanih i prevalencija delta varijante u nekim zemljama bili ključni faktori za porast broja novozaraženih i brže širenje virusa u Evropi.

Izvor Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *