SPREMNI DA ZARATE SA RUSIJOM! Evropi preti katastrofa, jedna država mobiliše moćne saveznike protiv Moskve

Spread the love

Situacija može vrlo lako da eskalira

Lideri Ukrajine poručili su Evropskoj uniji da se spremi za sukob sa Rusijom.

Dmitrij Kuleba alarmirao je, tokom sastanka sa svojim zapadnim kolegama, rekavši da će Zapad morati da izbegne da bude vezan za birokratiju u slučaju sukoba.

– Ako Rusija počne da deluje, jednostavno nećete imati vremena fizički da koordinirate, da prođete kroz sve birokratske procedure, da koordinirate odluke – rekao je on.

– Zato, molim vas, uradite pripreme sada, jer ako se dogodi vojni scenario, jednostavno neće biti vremena – pozvao je svoje francuske i nemačke kolege Žan-Iv Le Drijana i Hajka Masa.

Ministar spoljnih poslova je insistirao da Kijev, međutim, ne želi da eskalira situacija, već da će se braniti ako bude potrebno.

Kulebini zahtevi da Pariz i Berlin počnu vojne pripreme poklapaju se sa tvrdnjama šefa NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je rekao da je organizacija videla neobičnu koncentraciju trupa na granici sa Rusijom.

Istog dana, ukrajinska Državna granična služba je, međutim, odbacila tvrdnje da se tamo gomilaju moskovske snage.
Portparol te organizacije rekao je za TV Ukrajina-24 da ona „ne registruje nikakvo kretanje opreme ili vojske naše susedne zemlje u blizini granice„Ukrajinska vojskaUkrajinska vojska

Prema njegovim rečima, ako zaista i dođe do bilo kakve akcije, „to može biti desetine ili čak stotine kilometara od državne granice“.

Kremlj je demantovao izveštaje koji su ranije ovog meseca kružili zapadnim medijima da Rusija možda planira invaziju.

– Mi smo više puta govorili da kretanje naših oružanih snaga na našoj teritoriji nikoga ne treba da brine. Rusija nikome ne predstavlja pretnju – kaže Dmitrij Peskov.Foto: Profimedia/Ilustracija

Američki novinski sajt Politiko je ranije ovog meseca zbog izveštaja u kojima se tvrdi da ruske snage pojačavaju svoje prisustvo u blizini granice sa Ukrajinom.

Satelitski snimci objavljeni uz članak tvrdili su da prikazuju ruske trupe u blizini grada Jelnja, oko 250 kilometara od Ukrajine i bliže susednoj Belorusiji.

Izvor Srbija Danas/RT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *