Kragujevčanin iz Švajcarske Vladimir Cvijanović posle leka protiv raka, napada Koronu

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Uglednim ličnostima iz dijaspore i regiona, koje su u različitim oblastima doprinele promovisanju Srbije i jačanju veza matice i Srba u regionu i svetu, dodeljena su nacionalna priznanja. Nagradu „Nikola Tesla” dobio je hemičar, doktor Vladimir Cmiljanović, Srbin koji živi i radi u Švajcarskoj. Zajedno sa sestrom radio je na novom leku protiv raka koji se uspešno primenjuje i kod nas, a za sledeću godinu najavljuje vakcinu „druge generacije“ za kovid 19.

Skroman čovek i vrstan naučnik – tako ga opisuju oni koji ga poznaju. Vladimir Cmiljanović je učinio mnogo i za čovečanstvo, za nauku, i za Srbiju. O tome svedoči njegov rad.Gostovanje Vladimira Cmiljanovića u Dnevniku RTS

Nekadašnji juniorski reprezentativac Srbije u rukometu, sa 19 godina otišao je iz rodnog Kragujevca, odmah nakon bombardovanja. Školovanje je nastavio u Nemačkoj, a potom u Švajcarskoj, gde je kasnije igrao rukomet i tamo i ostao.

Produžio je, kaže, porodičnu tradiciju – svi su rukometaši i hemičari. Međutim, on i njegova sestra Nataša posebno su doprineli čovečanstvu. Zajedno su radili na istraživanjima novog leka protiv raka.

„Prvu generaciju tog leka je otkrio naš profesor Mihael Hol. On je otkrio enzim koji se zove ‘mTOR’, a naš drugi profesor iz Bazela, Matijas Vivan, zajedno sa profesorom Luom Kantlijem sa Harvarda, otkrio je enzim ‘P3Ka’. Prvi lek iz te oblasti se zove ‘afinitor’ ili ‘everolimus’, za hemičare – rapamicin“, rekao je Cmiljanović. 

Taj lek je na tržištu od 2010. a u Srbiji od 2012. godine, i koristi se uspešno za pet različitih vrsta kancera. Tu nije kraj.

„Onda smo Nataša i ja radili na drugoj generaciji tok leka, koji je još efikasniji i koji je danas na kliničkim istraživanjima”, rekao je Cmiljanović i objasnio da je reč o leku koji prodire u mozak, te će moći da pomogne ljudima koji imaju rak mozga ili limfome.

Kliničke studije o ovom leku pokreću se u Srbiji, u saradnji sa direktorkom Instituta za onkologiju i radiologiju Danicom Grujičić.

Antikovid vakcina „druge generacije” 

Takođe, ovaj naučnik radi i na vakcini „druge generacije“ protiv kovida 19, takozvanoj raketnoj vakcini, čija bi klinička ispitivanja trebalo da budu sprovedena u Švajcarskoj i Srbiji, već sledeće godine.

„Vakcina ‘druge generacije’ je u stvari pravi virus ali u oslabljenom obliku. Postoje dva načina – jedan koji mi koristimo je da smo izbacili proteine kojima se virus reproducira u telu. Kad nema te proteine, on može da uđe u ćeliju, da je zarazi, ali ne može da izađe. Ali čim je ušao u ćeliju onda se stvaraju takozvane T-ćelije ubice i to je važno da imate jaku vakcinu koja može nekoliko godina da vas štiti“, rekao je Cmiljanović.

Ta vakcina će se, najverovatnije, davati pomoću pumpice – neće biti uboda u mišić već će se koristiti kao kapi za nos.

Uveren je da će sledeće godine biti završena.

„Mi jako verujemo u tu vakcinu, ja sam obećao svojoj porodici da ću biti prvi koji će da je uzme. Verujem u našu nauku, verujem u naše naučnike, verujem u svoju sestru koja vodi sve te studije, tako da imamo mnogo jak internacionalni tim – sa najboljim švajcarskim ekspertima, ali sa srpskim pilotima“, ističe dr Cmiljanović.

Ponosan je na Nagradu „Nikola Tesla“ koju su mu dodelili Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za dijasporu.

„To mi je jako bitno, mi smo osvojili skoro sve švajcarske nagrade, i ekonomske, i naučne, i medicinske, ali ovo je prva nagrada Srbije, i to je jedan jako lep gest, priznanje koje nagrađuje naš mukotrpni rad. Ogromno odricanje imamo svi u firmi i veoma respektujem to što je država uradila“, rekao je Cmiljanović.

Posebno mu je drago zbog toga što nagrada nosi ime, kako kaže, naučnika svih naučnika.

„Ja se ponosim time. Juče su mi čestitali i iz švajcarske vlade. I oni cene to, tako da mi šaljemo jako lepu sliku o Srbiji, pokazujemo kako imamo prave vrednosti, kako cenimo naučnike i to je velika stvar za našu zemlju“, poručio je Cmiljanović.  

Izvor Rts

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram