SJAJNE VESTI ZA SRBIJU! Milion i po doza „Sputnjika“ izašlo iz Torlaka

Pre pet meseci je zvanično pritisnuto dugme da u „Torlaku“ počne proizvodnja srpskog „sputnjika“.

Narednih dana u Srbiji će biti dostupna i peta vakcina protiv koronavirusa – proizvođača „Moderna“. Ohrabruje, međutim, i to što je poslednjih dana veće interesovanje za vakcinu koja se proizvodi u „Torlaku“

ANA PRE NESTANKA OSTAVILA UZNEMIRUJUĆU PORUKU: Ostavila i pismo svojim najmilijima koje ne sluti na dobro – ćerka ipak ne gubi nadu

Iako mnogi nisu verovali, a neki su se čak i smejali i šalili na račun te izjave, tek, kako je na početku ove epidemije i najavio ministar zdravlja, Srbija je u saradnji sa Rusima proizvela vakcinu protiv korone.

Niko nije znao da će pandemija ovako dugo trajati, a još više brine što se njen kraj ne nazire, ali se zna da niko bitku protiv virusa ne može da dobije bez vakcina. Zato je Srbija uložila, i tek će ulagati u razvoj Nacionalnog instituta za virusologiju, vakcine i serume.

Pre pet meseci je zvanično pritisnuto dugme da u „Torlaku“ počne proizvodnja srpskog „sputnjika“.

Direktorka ovog instituta  dr Vera Stoiljković ističe da su sa svojim ruskim partnerima do sada proizveli 1.500.000 doza „sputnjik V vakcine“ komponente 1 i komponente 2.

– Institut „Torlak“ je zajedno sa državom Srbijom, sa Vladom i sa našim Ministarstvom, uz ogromne napore, uspeo da proizvede vakcinu protiv kovida. Sama ta činjenica da je tu vakcinu uspeo da proizvede mali broj farmaceutskih kuća i država uopšte, daje na značaju kako našoj kući, tako i našoj zemlji – kaže dr Stoiljković.

Osim vakcine protiv kovida, „Torlak“ je nepsoredno pre sezone distribuirao i svoju trovalentnu vakcinu protiv gripa, tako da je i ona u količini od 200.000 doza na raspolaganju građanima Srbije.

U skladu sa ugovorom koji su potpisali sa ruskom stranom, do kraja godine proizvešće još 2.500.000 doza komponente jedan i dva. Foto: Profimedia

– Nadamo se da će ta saradnja biti nastavljena, vakcina je odlična, efikasna, kvalitetna, bezbedna i zaista je od srca preporučujemo za vakcinaciju –  navodi dr Stoiljković. 

„Torlak“ kao stub zdravstvenog sistema 

Država je najavila velika ulaganja u „Torlak“, a dr Stoiljković ističe da uvek idu napred i da su srećni što su uspeli da održe sve svoje proizvodnje.

– Stalno napredujemo, usklađujemo se sa standardima, i stvarno očekujemo i nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade RS i što je predsednik prepoznao značaj svega ovoga, i što smo se mi u situaciji pandemije dokazali kao stub zdravstvenog sistema, zaista uspeti da završimo sve naše procese i da zaista budemo svetska sila kao što smo nekada i bili u domenu farmaceutske industrije – rekla je direktorka „Torlaka“.

Od početka epidemije u „Torlaku“ se svakodnevno radi i testiranje i vakcinacija protiv korone. A uz zvuke rokenrol muzičke sile – „Riblje čorbe“, direktorka podseća da je prva be-se-že vakcina na „Torlaku“ proizvedena još 1927. godine, i da od tada proizvodnja ne prestaje. Prave i izvoze i vakcine protiv difterije, tetanusa, pertusisa.

Imaju nadaleko čuveni serum protiv zmijskog otrova, kao i proizvode protiv alergija.

Izvor Srbija Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link