„SLEDEĆA MERA – ZAKLJUČAVANJE“ Ako se ne vakcinišemo, stvoriće se varijanta virusa od koje niko NEĆE BITI ZAŠTIĆEN

Spread the love

Stav epidemiologa jasan

Epidemiolog Studentske poliklinike dr Mila Paunić istakla da nema dileme da kovid propusnice moraju da važe 24 časa dnevno, da se među studentima beleži povećanje broja zaraženih i da jedino lekari mogu da odluče kakve epidemiološke mere će važiti.

Mila Paunić navodi za RTS da nema apsolutno nikakve dileme i ne slaže se sa tim da bilo ko sme da odlučuje sem lekara.

– Znači, lekar jedino može da odluči kakve su epidemiološke mere koje se u jednoj zemlji za ovakvu situaciju mogu primeniti. Sledeće je sigurno zaključavanje, zatvaranje, po meni, na tri nedelje, a ne na dve, da bismo zaustavili ovu situaciju koju imamo. Nakon toga i dalje nastaviti sa kovid propusnicama i vakcinacijom iz sve snage – ističe Paunićeva.

Naglašava da virus korona stalno mutira i da će se, ako se ne vakciniše dovoljan broj ljudi, stvoriti takva varijanta virusa da ni vakcinisani više neće biti zaštićeni.

– Mene nije iznenadio virus, on radi ono što treba da radi – on mutira gde god ima šansu da promeni i napravi takvu varijantu da se što veći broj ljudi zarazi, jer on hoće da opstane i da živi. Mene iznenađujemo mi koji imamo vakcinu i nećemo da se vakcinišemo i iznenađuju me odluke političkog dela Kriznog štaba koji ima neke mere koje nigde u svetu ne postoje. Nigde u svetu ne postoje kovid propusnice tri sata, to originalno rešenje nije dobro, to je sasvim sigurno i mi ništa nećemo uraditi – poručuje Paunićeva.korona virusFoto: Profimedia

Ističe da virus mutira i da se preko nevakcinisanih menja, a kada se toliko izmeni napraviće i kod vakcinisanih težu kliničku sliku.

– Mi sada već imamo kod vakcinisanih teže kliničke slike koje nisu bile u avgustu, čak ni početkom septembra. Sve su gore. Mi sada moramo da imamo 90 odsto vakcinisanih da bismo ovo zaustavili – ističe doktorka.

„Ne pamtim da smo u bilo kojem talasu imali ovakav pritisak“

Navela je da je protekle nedelje obavljeno više od 420 prvih pregleda u Studentskoj poliklinici, dok je kontrolnih bilo više od 1.000.

– U Studentskoj poliklinici je veći broj i obolelih i onih osoba koje su pozitivne na testu. Ja ne pamtim da smo u bilo kojem talasu imali ovako veliki pritisak. Prošle nedelje je bio najveći broj pregleda od početka epidemije. Iz nedelje u nedelju sve je veći i broj obolelih. Nije ni za milimetar bolja situacija u odnosu na prethodne nedelje, naprotiv, nama je u poslednje tri nedelje situacija iz nedelje u nedelju sve gora – navodi Paunićeva.

Objašnjava da se satima čeka ispred kovid ambulanti, te da se neretko desi da se studenti onesveste zbog visoke temperature.

– Mi apelujemo na njih da se jave na vreme, čim osete prve simptome. Ima studenata iz studentskih domova i onda oni malo čekaju, razmišljaju da li su pozitivni ili ne. Neki i kalkulišu, jer ako ste u studentskom domu, a pozitivni ste onda ne možete da budete u sledeće dve nedelje u kolektivu – navodi Paunićeva.

Izvor: Srbija Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.