SAVET BEZBEDNOSTI DANAS O KOSOVU: Ministar Selaković govoriće o akciji na severu KiM u kojoj je upotrebljeno i vatreno oružje

Spread the love

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković danas će u NJujorku u Ujedinjenim nacijama imati priliku da govori o akciji na severu KiM, u kojoj je Priština upotrebila i vatreno oružje, i to na sednici Saveta bezbednosti na kojoj će biti razmatran redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Sednica na kojoj će šef UNMIK-a i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin prestaviti izveštaj, mesto je na kojem će ministar Selaković pred članicama SB UN moći da govori i o brojnim jednostranim potezima Prištine, poput onoga u sredu, kada su pod lažnim izgovorom da odgovaraju na krijumčarenje, naoružane kosovske specijalne snage koristile šok-bombe i vatreno oružje, pri čemu je jedan Srbin teško povređen, a desetak njih lakše.

Šef srpske diplomatije na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, biće u mogućnosti da upozori na unilateralno delovanje Prištine kao najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja, a jedan od takvih prištinskih poteza bila je i nedavna situacija na administrativnim prelazima.

Upravo zato ministar je pred polazak u NJujork, govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja KiM u SB UN i predstojećoj sednici posvećenoj radu UNMIK-a, izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković će danas na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavlja da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Sednica će biti prilika da ministar izrazi zabrinutost što je u proteklom periodu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve, imajući u vidu da je od početka godine zabeleženo 106 takvih etnički motivisanih incidenata.

U svetlu svih tih dešavanja, ministar će još jednom naglasiti da je za Srbiju od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, iako se SAD zalažu da se mandat misije privede kraju.

Sednica SB UN prilika je da se još jednom kaže da Beograd konstruktivno pristupa razgovorima i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja i da se naglasi da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo osam godina, i da za tačno 3.100 dana nije došlo do napretka u sprovođenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Prethodna sednica SB UN na kojoj se u aprilu razmatrao izveštaj o radu UNMIK-a i stanje na Kosovu ostala je upamćena jer je ubrzo po početku prekinuta, zato što su prilikom govora ministarke spoljnih poslova Donike Gervale bili vidljivi simboli Kosova, zbog čega je reagovao predstavnik Rusije tražeći da se zastava ukloni.

Izvor Tanjung

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *