Ranjen Srbin u Zvečanu, incidenti u severnoj Mitrovici, Vučić se u Raški sastaje sa Srbima sa KiM

Spread the love

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine zatvorili su više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima i na taj način izazvali reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raksrnice.12:20

Petković: Desetine povređenih, Kurti prevršio svaku meru

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da su desetine ljudi povređene.

Teško je povređen, odnostno upucan Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine, kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život, navodi Petković.

Naglasio je da je do ovoga dovelo „divljaštvo“ Aljbina Kurtija, koji je, kako je istakao, prevršio svaku meru.

„Ovo je već sedmi put da pripadnici Rosu upadaju na sever Kosova i Metohije i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom. Povod za ovu akciju jeste navodno nekakvo krijumčarenje robe. Zapravo kada vidite da su cela Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima od strane Rosu, jasno vam je da je reč o nameri psihopate Albina Kurtija da proizvede sukobe mnogo širih razmera“, ocenio je Petković.12:06

Napeto na severu KiM, tragovi sukoba na ulicama Zvečana i Mitrovice

Tragovi sukoba vidljivi su na ulicama severne Kosovske Mitrovice, nekoliko vozila je zapaljeno.

Situacija je mirna, ali napeta, blokirana je centralna raskrsnica u severnom delu Kosovske Mitrovice. Specijalne jedinice koje su ranije danas krenule prema severnom delu grada, vratile su se u bazu.

Sukoba je bilo i u Zvečanu, policija je koristila suzavac i šok bombe, ali iz vatrenog oružja je ranjen mladić srpske nacionalnosti. On je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici gde lekari pokušavaju da mu izvade metak iz predela leđa.

Nemira je bilo i na putu prema Zubinom Potoku

Vučić se upitio u Rašku na sastanak sa Srbima sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Sastanak će se održati u 15 časova. 11:51

U Zvečanu je ranjen Srbin i on se trenutno nalazi u teškom stanju.

„Povreda je naneta vatrenim oružjm, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju“, rekao je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.11:36

Brnabić: Pozivam međunarodnu zajednicu, Kfor i NATO da hitno reaguju

„Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština“, rekla je premijerka Ana Brnabić, povodom najnovije situacije na KiM.

Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa, istakla je Brnabićeva.11:12

Petković: Još jedna provokacija Kurtija, obavestio sam Lajčaka

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kosovska policija upalai pretresala gradske apoteke, poslovni, stambeni prostor, skladišta robe u Severnoj Mitrovici i proveravala carinsku dokumentaciju.

Petković je za Televiziju Hepi rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

„Dok mi sve rešavamo dijalogom imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever“, rekao je Petković i dodao da vlasti u Prištini poslednjim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpeli poslednjim dogovorom u Briselu.11:07

Smiruje se situacija u centru severne Mitrovice

Situacija u centru Kosovske Mitrovice se smiruje, građani se polako razilaze, a najveći deo policijskih snaga se izmestio ka Bošnjačkoj mahali i tzv. ističnom mostu koji vodi ka južnom delu grada.

Glavna raskrsnica u severnom delu grada i dalje blokirana kamionima.11:02

Interventna jedinica i u Zvečanu

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije nalaze se i u susednoj opštini Zvečan.

Blokiran je put koji vodi ka naselju Rudare u blizini mosta, a povremeno se iz tog pravca čuju detonacije. Zvečan (Foto: RTS)10:51

Više automobila oštećeno, jedan zapaljen

Više automobila je oštećeno, a jedan je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“ i Bošnjačke mahale.

10:43

Kosovska policija: Započeta akcija u borbi protiv krijumčarenja robe

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u „ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

Kako se navodi u saopštenju, „akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice“.

„Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe. Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz“, tvrdi se u saopštenju.

„Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice“, rekli su RTS-u očevici.

Naveli su da su policijski inspektori u civilu, uz pratnju naoružane policije, u severni deo stigli iz južnog dela Mitrovice.

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u „ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“

IZVOR RTS.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.