Lek protiv kovida-19 stigao u Izrael, većina pacijenata ga odbija

Mnogi visokorizični pacijenti u Izraelu oboleli od kovida-19 odbili su da prime lek Regeneron koji spasava živote, otkako je 23. septembra počeo da se prepisuje u domovima zdravlja.

Izraelski mediji navode da niko u izraelskom zdravstvenom sistemu nije predvideo takav scenario i lek je primilo do sada samo 256 pacijenata.

Lek staje 1.500 dolara po pacijentu, daje se intravenozno i sudeći po studijama značajno smanjuje rizik od ozbiljnog oboljenja ako se da u roku od 72 sata od zaražavanja.

O tom medikamentu se uveliko pisalo prošle godine kada je dat bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu, pošto je oboleo od kovida-19.

Mesec dana kasnije Federalna agencija za lekove (FDA) u SAD ga je odobrila za hitnu upotrebu.

Sve donedavno lek su dobijali uglavnom pacijenti na bolničkom lečenju i korisnici domova za starije, a od 23. septembra ga prepisuju i organizacije za zdravstvenu zaštitu.

Ministarstvo zdravlja je skup lek smatralo dragocenim i brinulo se da će ga puno pacijenata tražiti, pogotovo onih koji ne odgovaraju kriterijumima.

Generalni direktor ministrstva zdravlja Nahman Aš tražio je zahtevao da se odrede jasno definisani kriterijumi da bi se znalo ko može da primi Regeneron i da se profesionalni odbori obrazuju u svakom zdravstvenom fondu i razmatraju zahtevi pacijenata koji ne ispunjavaju sve što se traži.

Aš je lek označio nacionalnim dobrom i upozorio da se svi koraci moraju preduzeti kako bi se između ostalog sprečilo da se lek prepisuje onima koji ne ispunjavaju kriterijume.

Ti kriterijumi su zasnovani na starosti pacijenta, broju hospitalizacija tokom tri godine, statusu vakcinacije, hroničnim bolestima, poput oboljenja bubrega, dijabetesa, bolesti srca, a uzima se u obzir i da li su pušači ili pate od imunosupresije.

Zdravstvene ustanove su se pripremile za brzo davanje leka, a angažovani su i medicinski timovi izraelske vojske kako bi mogli da ga primaju pacijenti koji leže kod kuće.

Ispostavilo se međutim da je potražnja vrlo mala, pa su se domovi zdravlja našli u situaciji da apeluju na pacijente da ga prime.

Čitav proces u kući pacijenta, uključujući infuziju koja traje 20 minuta i posmatranje nakon toga, završava se za sat i po do dva.

Lekari su se na svoje iznenađenje uvideli da značajan broj obolelih odbija da primi lek, uključujući mnoge nevakcinisane za koje se smatra da su pod većim rizokom da teško obole.

Lek odbijaju i oni čije stanje nije loše, koji se osećaju dobro i ne smatraju da su u opasnosti.

Doktor Doron Necer kaže da je to ljudski i razumljivo, ali i kod tih pacijenata postoji rizik od 20 do 25 odsto da teško obole. Lekari ih međutim ne mogu ubediti da uzmu lek.

Ima i onih koji pristanu da im se lek prepiše i zakažu prijem, a posle odustanu u poslednjem trenutku posle konsultacija sa prijateljima i porodicom.

Za sada je broj Izraelaca koji odbijaju lek četiri puta veći od broja pacijenata koja ga primaju i nema potrebe da se štedi, pokazuju podaci pojedinih zdravstvenih fondova u Izraelu.

Otkako je lek odobren studija objavljena u Medicinskom žurnalu Nove Engleske je pokazala da je efikasnost 81 odsto u sprečavanju simptomatske bolesti i 66 odsto u sprečavanju zaražavanja onih koji žive sa pacijentom.

Uz to simptomi kod zaraženih traju upola kraće u poređenju sa onima koji nisu primili lek, preneli su izraelski mediji.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link