Država u kapitalne projekte u Kragujevcu ulaže skoro milijardu evra

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Vrednost projekata u kojima će Grad Kragujevac imati pomoć države, bez gradskih projekata, je oko 970 miliona evra, rekao je gradonačelnik tog grada Nikola Dašić.

„To je veliki novac i biće potrebno mnogo rada i truda čitave administracije, da se upotrebi taj novac koji je opredeljen za nas. Što se tiče Severne obilaznice, to je projekat koji je započet sa planiranim sredstvima od 90 miliona evra. Mi smo tražili i naišli na razumevanje u nadležnom ministarstvu da svako od pet ukrštanja koliko će ih biti na Severnoj obilaznici, ne budu kružni tokovi, nego da to bude pet ukrštanja u denivelaciji, odnosno pet petlji, kako bi to bila brza saobraćajnica u pravom smislu te reči, što je vrednost čitavog projekta podiglo na 155 miliona evra. Dobro je i to što smo uspeli na vreme, još prošle godine da razdvojimo izgradnju Severne obilaznice od izgradnje brze saobraćajnice Kragujevac-Čačak, kako bi krajem naredne godine, paralelno, počeo i taj pravac da se gradi“, izjavio je gradonačelnik Dašić za RTK.

Kragujevačka „Energetika“ u kojoj je u toku realizacija velikog projekta gasifikacije, otpočeće grejnu sezonu kotlovima na ugalj. U toku su pripremni građevinski radovi, a od Nove godine očekuje se priključivanje jednog po jednog kotla na gas.

„Do kraja zime, očekujem da svi kotlovi na gas budu priključeni. Očekujem takođe da se paralelno sa ovim poslom, od januara krene u posao rešavanja problema pepelišta“, kazao je Dašić.

U ovoj grejnoj sezoni se ne može očekivati korekcija cene daljinskog grejanja.

„Samu cenu koja će biti realna u odnosu na troškove energane moći ćemo da znamo tek iduće godine, ali ne možemo da prognoziramo unapred. Svi smo svedoci da se trenutno sve države na svetu, posebno mi u Evropi suočavamo sa strašnim fluktuacijama cene energenata na međunarodnom tržištu.Cene gasa i električne energije su skočile, ali sreća je da naša država ima dugoročnije ugovore sa glavnim dobavljačima gasa, tako da u ovom trenutku, ta dešavanja, ne utiču mnogo na nas“, kazao je Dašić.

Jedna od tema emisije bila je i rekonstrukcija gradske Tržnice i razlozi zbog kojih se kasni sa rokovima. Projekat će biti podvrgnut doradi jer su uočeni brojni propusti.

„Nije dobro i ne želimo da posle nas ostane upropašćen ili oštećen jedan objekat takve važnosti. On ima kulturno-istorijsku važnost i jedan je od najlepših objekata u našem gradu.To zahteva vreme. Mi se nalazimo duboko u procesu, imaće tu, pretpostavljam. materijala za istražne organe, da se vidi kako se ko odnosio prema javnoj imovini. Nećemo dozvoliti da ovaj projekat propadne . Zgrada Tržnice će biti sačuvana onako kako treba i projekat izveden do kraja, onako kako treba“, rekao je gradonačelnik ovog grada.

Još jedan biser koji Kragujevac ima je i kompleks Vojno-tehničkog zavoda, navodi se na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca.

„Decenijama se već govori o njegovoj obnovi i prenameni, ali je došlo vreme da se projekat otpočne i pomeri sa mrtve tačke. Početkom novembra očekuje se raspisivanje međunarodnog konkursa za najbolje urbanističko rešenje. Takođe, vrlo brzo se očekuje početak radova na uređenju fasada u užem gradskom jezgru. Krenulo se od dve najzahtevnije fasade, zgrade bivše ‘Prosvete’ i fasade sa atlasima, preko puta“, zaključio je Dašić.

Izvor B92.NET

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram