GORI POD NOGAMA, ZAMENE NEMA – SVE VIŠE NASTAVNIKA IMA KORONU! Ko će da predaje našoj deci, roditeljima upućena molba

Spread the love

Sve više nastavnika zaraženo je korona virusom, roditelji svakodnevno javljaju da im od učitelja stižu molbe da decu ne ostavljaju u boravku, ukoliko to nije neophodno.

– U ovom trenutku ne mogu reći precizno koliko je nastavnika zaraženo i koliko ih je u samoizolaciji. Mogu da kažem da je ovo jedan veliki udar korone, ali da ovo nije udar na nastavnike kakav je bio u novembru prošle godine. Prošle godine je bilo gore – rekla je Jasna Janković, ispred Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).Nemoguće naći zamenu

Prema njenim rečima, praktično je nemoguće naći i zamenu.

– Sve manje ljudi uopšte želi da radi u školstvu. Pogotovo u ovoj neizvesnoj situaciji kada vi svakog petka dobijate uputstvo kako radite od ponedeljka, odnosno ne znate kako ćete raditi sledeće nedelje. Dodajte na to i sve rizike od zaražavanja u kolektivu… – kaže ona.

Dodaje i da nastavnika inače nema, i bez korone.

– I to u nekim strukama koje su dobro plaćene i van škole. Prvenstveno su tu matematičari, informatičari, fizičari koji lepo zaražaju van škola. Ja nisam optimistična da će škole moći još dugo ovako po ovom modelu – smatra ona.Učionica u doba koroneFoto: ProfimediaZamene traže i preko društvenih mreža

Njene reči u potpunosti potvrđuje i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

On kaže da se zbog toga dolazi u situaciju da se „zamenski nastavnici“ traže preko oglasa na društvenim mrežama. Takođe i da školski psiholozi i direktori škola uskaču da menjaju kolege na bolovanjima.

Ovo potvrđuje i to što je nekoliko direktora osnovnih i srednjih škola.U boravak samo ako je neophodno

Da je sve više zaraženih nastavnika, potvrđuju i roditelji mališana. Tako je nekoliko roditelja iz centra Beograda reklo da im je danas stigla poruka od učiteljice da ko god može, decu ne ostavlja u boravku.

Kako su ispričali, roditelji su zamoljeni da, zbog povećanog broja bolesnih nastavnika, ne ostavljaju decu duže u školi, odnosno u boravku. Da to urade samo ako je nephodno, dok se situacija ne stabilizuje.

Osim toga, dodaju, navodi se i da je jako teško naći zamenu za zaražene nastavnike. Altenrativa je, kažu spajanje više odeljenja u boravku, što nije poželjna opcija u ovom trenutku.

Izvor Srbija Danas/Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *