BOŽA SPASIĆ OPISAO DO DETALJA KAKO JE BILO NA CETINJU: Razmatrala se i ideja da se dođe borbenim vozilima

Spread the love

Zbog blokiranih puteva i visokog rizika da stignu kopnom patrijarh i novoizabrani mitropolit sleteli su helikopterom

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju bezbednosne službe obeležile su kao događaj visokog rizika, a transfer mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija iz Podgorice na Cetinje bio je pravi poduhvat.

POTVRĐENO! NA OSNOVU RAZGOVORA SA GRAĐANIMA – POLICIJA NA CETINJU KORISTILA GUMENE METKE: Potvrdio Savet za kontrolu rada policij

Zbog blokiranih puteva i visokog rizika da stignu kopnom patrijarh i novoizabrani mitropolit sleteli su helikopterom.

Penzionisani pripadnik službe državne bezbednosti Boža Spasić objasnio je kako je izgledao transfer Porfirija i Joanikija od Podgorice do Cetinja.

– Operacija je izvedena uz pomoć specijalnih antiterorističkih jedinica iz Crne Gore, uz konsultaciju sa srpskim tajnim službama u smislu bezbednosnih procena, pružanja podrške ako je potrebno… Kada je uočeno da ne postoji mogućnost da se ide zemljanim putevima, doneta je odluka da se prebace helikopterom. Reč je o laganom helikopteru koji su Amerikanci koristili u Vijetnamu, može da leti nisko, brzo i bezbedan je. Pred ulazak u avion, po naređenju obaveštajnih službi, patrijarh i mitropolit su obukli pancire. Bez toga se ne ulazi u taj helikopter. A poletela su dva helikoptera. Jedan helikopter je poleteo da bi zbunio i zavarao trag – ispričao je Boža Spasić, i istakao da je mali broj ljudi znao u kom helikopteru je patrijarh.Tanjug/Zoran Žestić

Kako je objasnio, razmatrala se ideja da se do manastira dođe i borbenim vozilom, međutim uvidelo se da to nije bezbedno.

– Kada helikopter sleti, na zaštićenim ličnostima ostaju panciri, a specijalno obučeni agenti koriste zaštitno, balističko ćebe. Ono je od istog materijala kao i pancir, teško ga je probiti. Ako ga držite iznad ličnosti koju štitite, teško je da će je nešto pogoditi. Zaštićeno je od metaka, eksplozije, bilo kakvog udara. Uvek je jedan agent zadužen za jednu zaštićenu osobu. Pored dvojice agenata koji štite patrijarha i mitropolita, ide i treći agent koji je tu da uskoči u slučaju da bude pogođen jedan od agenata koji nosi balističko ćebe. Vrlo je važno da je izdata naredba kojoj moraju da se povinuju i patrijarh i mitropolit, da se kreću izuzetno brzo, što je brže moguće do zaštićenog mesta – ispričao je Spasić.

Kako je istakao, širile su se glasine da na Cetinju ima i snajperista, da postoje planovi da se bace eksplozivne naprave na patrijarha, te se iz tih razloga tražila velika brzina.

– Pre puta za Podgoricu patrijarh Porfirije je dobio zvanične podatke od naših obaveštajnih službi šta se događa u Podgorici i dobio je procenu bezbednosne situacije. Obavljen je brifing gde se detaljno pravi plan bezbednog kretanja. Patrijarh je imao jasnu bezbednosnu sliku i plan pre nego što je došao – ispričao je Spasić.Foto: Tanjug/AP Photo/Risto BozovicFoto:

Milove izjave su sramne

Boža Spasić je prokomentarisao izjavu Mila Đukanovića

Da bi samo čovek bez dostojanstva sebi dozvolio da helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir.

– Đukanovićeve izjave su sramotne. Papa i drugi visoki crkveni zvaničnici koriste helikoptere upravo iz bezbednosnih razloga.
Jedan iskusan političar sigurno nije mogao da poveruje da patrijarh i mitropolit neće biti zaštićeni. To je prostačka nemoć Đukanovića. Bio je iznenađen, nije mogao da sanja da će na takav način patrijarh da mu prođe ispred nosa, da će mu iznad glave sleteti u manastir – kazao je Spasić.

Izvor Srbijadanas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *