IMUNITET POSLE TREĆE DOZE TRAJE GODINAMA: Dr Kisić Tepavčević – „Ovde smo svi na jednoj, a virus na drugoj strani“

Spread the love

MINISTARKA za rad, zapolšljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je sinoć da većina građana koji su primili dve doze vakcine i dalje ima dovoljno jak imunitet, ali da je sada prilika da ga ojačaju.

Gostujući na RTS-u ona je rekla da je u populaciji od 12 do 17 godina vakcinisan samo jedan procenat, a od 18 do 30 nešto malo manje od 10 odsto.

– Proizvođači procenjuju da bi imunitet nakon treće doze vakcine godinama bio dovoljno snažan. Ovde smo svi na jednoj, a virus na drugoj strani. Jedino oružje koje imamo je vakcinacija – kazala je Kisić-Tepavčević i dodala da virus ne može da se pobedi ako se ne udruže snage.

Članica Kriznog štaba i virusolog Tanja Jovanović kazala je da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti virusa, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus.

– Ove godine je naš Nacionalni komitet za imunizaciju imao veliki zadatak. Prvo su pravljene analize vakcina, liste prioriteta, a sada i analiza učinkovitosti treće doze vakcine. Pojavile su se četiri nove varijante, koje zabrinjavaju. S obzirom da se virus promenio, potrebno je da pojačamo imuni odgovor, najmanje dva puta u odnosu na ono što smo stekli sa dve doze – rekla je dr Jovanović i dodala da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti korone, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus.

Ona je naglasila da ljudi mogu da prime treću dozu vakcine kojom su i prethodno imunizovani, ali da ne postoji štetan efekat ako prime i neku drugu.

Izvor Tanjung

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *