VREMENSKA PROGNOZA ZA KRAJ 2021. GODINE: Šta očekuje Srbiju i Evropu

Spread the love

Prema ovoj prognozi, Balkan i Srbiju toplotni talasi čekaju i početkom jeseni, a potom se očekuju obilnije padavine i mogućnost poplava u novembru.

S temperaturom površine mora za oko 2-5 stepeni Celzijusovih iznad normale, stvara se dovoljno energije za održavanje tropskih obeležja koja se kreću kroz Evropu, navode prognostičari ovog servisa.

„Zato se očekuje da će jedan do tri tropska udara doći u Evropu u narednim mesecima“, rekao je član tima za međunarodnu dugoročnu prognozu Tajler Rojs.

Rojs navodi da bi tropske oluje mogle da prežive putovanje preko Atlantika i dođu do kontinenta. U prvoj polovini jeseni najverovatnije će doći do tropskog sistema u regiji Irske, Severne Irske, Škotske, Velsa i severne Engleske.

Kako se olujni trag bude pomerao prema jugu do kraja oktobra i novembra, ta pretnja će se prebaciti i na jug, u severozapadne delove Španije i Portugalije.

Sredinom avgusta, temperature površine mora u istočnom Mediteranu bile su za 3-4 stepena iznad normalne, objašnjavaju meteorolozi.

METEOROLOG OTKRIVA: KAKVA ĆE BITI JESEN U SRBIJI POSLE PAKLENOG LETA

Kako prognoziraju, periodi obilnih padavina mogu da se prošire i na jug Italije i na Balkan, posebno krajem oktobra i novembra.

Očekuje se da će se intenzivnija letnja vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno početkom jeseni.

Tokom prve polovine jeseni, moguće je da se toplotni talas zadrži na Balkanu i u Grčkoj.

Svetska meteorološka organizacija definiše toplotni talas kao razdoblje od pet ili više dana s prosečnim temperaturama za najmanje 5 stepeni Celzijusa iznad normale. Vrući i suvi uslovi početkom sezone omogućiće da se šumski požari koji su harali selima po delovima Balkanskog poluostrva nastave do jeseni, prenosi portal „Indeks“.

Od oktobra veće količine padavina, poplave i klizišta

Oluje s Mediterana mogu povremeno da donesu kratka olakšanja od vrućine, prognoziraju meteorolozi. Krajem oktobra i početkom novembra očekuju se veće količine padavina.

„Nova pretnja od poplava proširiće se iz Italije na Balkan, posebno u novembru“, rekao je Rojs.

rs.sputniknews.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *