Kragujevčanin u Srbiji hapšen na protestu, u Francuskoj student generacije

Spread the love

Bogdan Raonić (21) mladić iz Kragujevca, vanserijski talenat za fiziku i matematiku diplomirao je kao student generacije na prestižnom Fakultetu politehničkih nauka u Parizu. Nasuprot uspehu u inostranstvu, ovaj student, kojim bi Srbija trebalo da se ponosi, u svom rodnom gradu doživeo je hapšenje i poniženje tokom prošlogodišnjih protesta. Bogdan je 48 sati proveo u pritvoru i tretiran kao huligan, jer se sa još nekoliko drugara našao u blizini mesta na kome je policija jurila demonstrante.

Uhapšeni student Bogdan Raonić

Odličan student, stipendista Vlade Republike Francuske, đak generacije i vukovac u Metematičkoj gimnaziji, osvajač brojnih nagrada na matematičkim takmičenjima, mladi Bogdan Raonić, ispunio je svoj san i diplomirao na prestižnom fakultetu „École Polytechnique“ u Parizu.

Diplomu kojom je proglašen za velediktorijana (studenta generacije) na smeru matematika i fizika, objavio je na svom Tviter nalogu uz reči „da ne može da opiše koliko je srećan zbog toga“.

Uhapšen je, jer se našao na pogrešnom mestu, a njegova mladost „odgovarala je profilu demonstranata koje je policija jurila“, izjavila je tada za naš portal Bogdanova majka Nataša.

Danas kaže, da je presrećna zbog njegovog uspeha i dodaje da, i posle godinu dana od hapšenja, još uvek ne znaju epilog te traumatične situacije, koja je uzdrmala celu porodicu.

„Nikakav papir nismo dobili, kao da se ništa nije ni desilo“, ispričala je ona.

Hapšenje mladog studenta, stipendiste francuske vlade, prošle godine odjeknulo je u svim medijima, ali roditelji Bogdana Raonića ni do danas nisu saznali da li je to „završena priča“.

„Mi nikada nikakav zvaničan dokument nismo dobili posle Bogdanovog puštanja iz pritvora. Pušten je bez papira, bez ičega, kao da se te dve noći nikada nisu ni dogodile. Ne znamo uopšte kakav je epilog. Mladići koji su bili uhapšeni zajedno sa njim, nedavno su dobili poziv da daju svoje izjave, ali Bogdanu ništa nije stiglo. Ja se samo nadam da je to završena priča“, rekla je njegova majka Nataša, kojoj je sada na prvom mestu Bogdanova radost zbog postignutih rezultata i njegovo dalje usavršavanje.

Ona je istakla da je Bogdan dobio punu stipendiju za master studije Primenjene matematike na Univerzitetu ETH u Cirihu, gde će ujedno i raditi sa uglednim predavačima i profesorima.

Bogdan Raonić Foto:Privatna arhiva

„Sve što je do sada postigao, Bogdan je uradio sam. Pratio je svoje snove, a mi smo samo išli za njim i podržavali ga na tom putu“, kaže ova ponosna mama, dok potiskuje sećanja na hapšenje.

Informacije o ponuđenoj stipendiji na Univerzitetu ETH u Cirihu, nedavno je objavio i sam Bogdan, uz komentar da mu je čast da bude deo škole koju su pohađali velikani poput Ajnštajna, fon Nojmana i Bloha.

https://youtu.be/2kW-d70SX2c

Bogdan je u ranijim intervjuima povodom svog hapšenja, izjavio da je „gorak ukus kada te sopstvena država izda“, ali je ipak kao mlada, obrazovana i samosvesna osoba pojasnio da je njegova ljubav prema domovini „i dalje netaknuta“, te da se ne može promeniti jednim hapšenjem.

Ovaj obrazovani i perspektivan mladić, najavljuje da će se, kada stekne dovoljno znanja i iskustva u inostranstvu vrati u svoju domovinu

Izvor: Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *