DIVNA VEST: Fizioterapeuti u Kragujevcu za bolest Gavrila i Minje!

Spread the love

Grad Kragujevac opredelio je 5.106 evra za dodatnu medicinsku edukaciju dva fizioterapeuta zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac za lečenje dece obolele od spinalne mišićne atrofije (SMA).

Gradski većnici dali su saglasnost na zaključenje ugovora izmedu grada Kragujevca i UKC o finansiranju dodatne medicinske edukacije u zdravstvenoj ustanovi „Bethesda Children’s Hospital“ u Budimpešti, specijalizovanoj za lečenje dece obolele od SMA, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ovi zdravstveni radnici radiće sa pacijentima, odnosno decom obolelom od spinalne mišićne atrofije posle prijema genske terapije.

Kako se navodi, imajući u vidu specifičnosti lečenja takvih pacijenata Kragujevac želi da dugoročno obezbedi odgovarajuću medicinsku negu.

Sredstva za edukaciju lekara obezbeđena su, na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića, budući da je Kragujevcu dvoje dece koja boluju od retke i teške bolesti- SMA.

Da bi oni mogli da prime zolgesmu, koja je najskuplji lek na svetu, organizovane su u prethodnom periodu humanitarne akcije u koje se uključila cela Srbija kao i ljudi iz dijaspore.

Mala Minja je u februaru ove godine u Los Anđelesu primila preko potrebnu terapiju.

U velikoj humanitarnoj akciji za malog Gavrila prikupljeno je 2,5 miliona evra da bi primio lek zolgesma u bolnici u Budimpešti.

Novac je prikupljen pored ostalog i aukcijom kapitenske trake fudbalera Kristijana Ronalda, a deo koji je nedostajao obezbedila je Vlada Srbije.

Kako je ranije objavila na internetu Gavrilova majka, roditeljima će mnogo da znači da Kragujevac ima lekara koji će moći da se brinu o mališanima posle primljene terapije u inostranstvu, jer će na taj način oni moći da se posvete pravom tretmanu dece u njihovom daljem razvoju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.