Prvi pacijent inficiran delta sojem otpušten iz bolnice

Spread the love

Mlađi muškarac iz Kraljeva, koji se u Rusiji inficirao delta sojem koronavirusa, posle sedmodnevne hospitalizacije na kragujevačkoj Infektivnoj klinici otpušten je na kućno lečenje, javila je lokalna Televizija Kragujevac (RTK).

Pacijent je na Infektivnu kliniku primljen posle lečenja u Kraljevu i kod njega se bolest razvila do ‘’ozbiljne upale pluća’’ koja je zahtevala lečenje kiseonikom, izjavila je ranije direktorka kragujevačke Infektivne klinike dr Ružica Marjanović. Ona je rekla da se u lečenju mlađeg muškarca kod koga je potvrđen delta soj koronavirusa primenju najnoviji protokoli koji daju rezultate.

Pacijent je uz znatno poboljšanje kliničke slike otpušten na lečenje u kućnoj izolacij, Na infektivnoj klinici rekli su da je njegovo stanje bilo slično prehladi sa upalom pluća, te da će posle znatnog poboljšanja, dalje praćenje zdravstvenog stanja nastaviti infektolozi iz Kraljeva u ambulantnim uslovima.

Na klinici su izjavili da ih raduje što se kod pacijenta nisu razvile teške komplikacije bolesti i ponovo su apelovali na građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da ne dođe do teških kliničkih slika.

Prvi slučaj delta virusa u Srbiji registraovan je 1. jula kod dve mlađe osobe koje su se vratile iz Rusije. Ministarstvo zdravlje je saopštilo da inficirani nisu bili vakcinisani, te da su zbog toga bili u ugroženoj kategoriji za inficiranje novim sojem koji je potekao iz Indije.

Izvor Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *