CIGARETE SKUPLJE OD SUTRA: Evo koliko će novca pušači morati da izdvoje za NAJJEFTINIJU PAKLICU

Spread the love

Cigarete u Srbiji od sutra poskupljuju za 10 dinara po paklici.

Radi se o drugom povećanju cena ove godine i usklađivanju sa akciznim kalendarom koji će i narednih godina uticati na cene cigareta u Srbiji.

Prema cenama objavljenim u „Službenom glasniku“ najjeftinija paklica pojedinih proizvođača će koštati od 280 do 560 dinara. Istovremeno se očekuje da će brendovi ostalih proizvođača takođe poskupeti za isti iznos u prvoj polovini jula.

Proizvođači duvana se prilagođavaju povećanju cena dva puta godišnje što je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine. Svakih šest meseci se uveoćava cena akciza. Uz nju se uračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje PDV.

Cene akciza se povećavaju kako bi se uskladile sa standardima EU, prema kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 prodatih cigareta, tj. 1,8 evra po pakli.

– Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi oko 70 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene, tako da je neophodno da izmene budu pažljivo odmeravane, kako bi se izbegle promene u strukturi i obimu potrošnje – stoji u obrazloženju Predloga izmena i dopuna zakona o akcizama.

Srednjoročnim planom predloženo je da se specifična komponenta akciza svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici.

Povećanje cena akciza i za nesagorevajući duvan i tečnost za e-cigarete

Takođe su predložene i izmene načina obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao zamena za cigarete. Cilj je da se smanji razlika između akciza na te proizvode i akciza na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 odsto maloprodajne cene, a u EU akcize za te proizvode se kreću i do 51,04 odsto, koliko iznose u Francuskoj. Povećanje od 50 odsto u narednoj godini je prihvatljivo zato što bi to akcizu dovelo na nivo od skoro 10 dosto od maloprodajne cene.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

(Kurir.rs/Blic)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *